Kattintással a tengeri műanyag szemét felszámolásáért
Kattintással a tengeri műanyag szemét felszámolásáért

Évente 8 és 12 millió tonna műanyag kerül az óceánjainkba, ami azon kívül, hogy sokféle tengeri állat életét veszélyezteti, hosszú távon az emberi életeket is: mikroműanyagokra bomolva bejutnak az ivóvízbe, ételekbe és a belélegzett levegőbe is. A COVID járvány pedig még az egyszer használatos orvosi maszkokkal tovább növeli az óceáni hulladékot.

Az OCG – Saving The Ocean, egy nonprofit szervezet, amit 2019-ben hoztak létre olyan emberek, akik tiszta tengerpartokat és műanyag szennyezéstől mentes óceánokat vizionáltak.

Az indonéziai Balin kezdték el első tisztítási akcióikat, és a céljuk, hogy Délkelet-Ázsia egész területén terjeszkedjenek. Ennek érdekében a helyi közösségekben toboroznak és képeznek takarító személyzetet, így a szemlélet formáláson kívül munkahelyet is teremtenek. Az összeszedett műanyagot egy raktárban gyűjtik, majd típus szerint szétválogatják a szemetet (palackok, műtéti maszkok, műanyag zacskók stb.). A vállalat jelenleg az ECO Bali szolgáltatását használja az újrahasznosításhoz, de hosszútávon önállóan is belevágnak majd ebbe a folyamatba. 

A programok finanszírozásának egyik formája az OCG keresőmotor, amit minél többet használ a felhasználó, annál relevánsabb hirdetések jelennek meg számára. Az OCG pedig megkapja annak a pénznek egy részét, melyet a hirdető fizet, és a pénzt a tengerek és óceánok kitakarítására fordítja. Az indulást követő három hónapban az alkalmazás segítségével több mint 126 tonna műanyagot távolítottak el, miközben 100 000 környezettudatos felhasználó választ is talált a kereséseire. Az alkalmazást ezen a linken lehet a Chrome böngészőhöz hozzáadni.

(raketa.hu)

(foto: theoceancleanup.com / Elianne Dipp – Pexels)

search icon