Akadályok helyett nyitott világ! – Gondolatok egy világnapról
Akadályok helyett nyitott világ! – Gondolatok egy világnapról

Talán kevesen gondolnák, de az év szinte minden napjára esik egy világnap. E jeles alkalmak célja minden esetben a figyelemfelhívás valamilyen nemes ügyre. Nincs ez másképp a mai napon sem. Ebből az írásból kiderül, mi a jelentősége a hagyományosan december 3-án tartott fogyatékos emberek világnapjának, amelyet a világ legtöbb országában jól ismernek.

A jeles nap története

„A fogyatékkal élők világnapja egy nap a nemzetközi naptárban, mégis szimbolizálja azokat a lépéseket, amelyeket minden nap meg kell tennünk annak érdekében, hogy sokszínű és elfogadó közösségeket hozzunk létre” – olvasható az ebből az alkalomból létrehozott egyik honlapon.

1945-ös megalakulása óta az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) rendre kimutatta elkötelezettségét a befogadó, hozzáférhető és fenntartható társadalmak és közösségek létrehozása mellett mindenekelőtt az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 1948-as elfogadásával, illetve a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezménnyel (CRPD).

Az utóbbit nagy jelentőségűvé teszi, hogy ez az első olyan kötelező erejű nemzetközi emberi jogi eszköz, amely kifejezetten a fogyatékossággal foglalkozik. Célja „valamennyi emberi jog és alapvető szabadság teljes és egyenlő gyakorlásának előmozdítása, védelme és biztosítása valamennyi fogyatékossággal élő személy számára, és a velük született méltóság tiszteletben tartásának előmozdítása”.

Újabb mérföldkő volt ezen az úton 1992, amikor a nemzetközi világszervezet a fogyatékkal élők nemzetközi ünnepének megtartását szorgalmazta minden év december 3-án.

4 ok, amiért fontos ez a nap

Mert tanulhatunk! Alkalom nyílik a fogyatékossággal élő emberek jobb megismerésére, tapasztalataik megértésére.

Mert ünnepelhetünk! Ez a nap is lehetőség arra, hogy megtanuljuk felismerni és értékelni emberi közösségünk sokszínűségét, és ápolni mindannyiunk szerepét, képességeinktől, fizikai állapotunktól függetlenül.

Mert lehetünk optimisták! Ez a nap egy kis lépés egy olyan világ megteremtése felé, ahol az embert nem a fogyatékossága, hanem a képességei jellemzik.

Mert cselekedhetünk! Minden ember, cég vagy szervezet a maga eszközeivel támogatását fejezheti ki a fogyatékos emberek világnapja alkalmából az érintettek számára.

Így látjuk mi! – A „Láss mögé” rovat szerzői válaszolnak

Mit jelent számotokra ez a nap? Miért tartjátok fontosnak?

Farkas-Csamangó Tekla: Számomra ez a nap lehetőséget ad arra, hogy kifejezzem, fogyatékosként épp annyit érünk, mint bárki más. Azt gondolom, hogy aki nyitott szívvel áll a témához, ezt pontosan tudja. Viszont éppen emiatt van kettős érzésem az ehhez hasonló világnapokkal kapcsolatban. Habár kifejezetten jó kezdeményezésnek tartom ezt a napot, mert az ép és a fogyatékos személyek közelebb kerülhetnek egymáshoz, mégis azt kívánnám, bárcsak ne lenne szükségünk egyetlen világnapra sem! Mert meggyőződésem, hogy az elfogadás és a becsület nem betegségtől, egészségtől vagy fogyatékosságtól függ.

Pokk Brigitta: Örülök, hogy a ritka betegségek világnapja mellett létezik más említésre méltó világnap, amely nem vicces, felesleges, hanem valódi céllal jött létre. Aki nem érintett valamilyen fogyatékosságban – sem közvetlenül, sem közvetve –, a mindennapokban valószínűleg nem sokat foglalkozik ezzel a témával. Pedig mindenkinek fontos tisztában lennie a valamilyen sérültséggel élő emberek létezésével, igényeivel, értékeivel.

Czégé Imre Pál: Szerintem ez a nap nem csupán az egyes emberek figyelmét hivatott felkelteni. Nagy szerepe van abban, hogy a politika, a politikusok világa is foglalkozzon a fogyatékossággal élő emberek életével, megoldandó problémáival. Ez a világnap egyfajta „kirakat”, lehetőség a megmutatkozásra, a kölcsönös közeledésre, a láthatatlan falak lebontására épek és fogyatékkal élők között.

Programok, események, kezdeményezések a világnap alkalmából

Idén is zajlik egy ismert hazai cég, „A játék összeköt!” befogadó játszótér-építési programja, amelyet bizonyos sorsjegyek megvásárlásával lehet támogatni. Marosvásárhelyen járva bekapcsolódhatunk egy műhelymunka-sorozatba is, amelyet a helyi korai nevelő- és fogyatékkal élőket támogató program keretében szerveznek december 2. és 13. között a fogyatékkal élők világnapja alkalmából.

Egy győri általános iskola diákjai rajzokkal „mondják el”, mi jut eszükbe erről a napról. Szívmelengető, elgondolkodtató művek! Itt nézhetők meg a legjobban sikerült alkotások.

A borítókép Decsi Panna, hetedik osztályos tanuló alkotása.

search icon