Ki az év Jövőbemutató-felfedezettje?

Ki az év Jövőbemutató-felfedezettje?
Ki az év Jövőbemutató-felfedezettje?

A Greendex.hu még 2020 novemberében elhatározta, hogy az innovatív és fenntartható projektek bemutatását kitüntetett helyen kezeli. Az előremutató startupokat és vállalkozásokat pedig – egyéves közönségszavazást követően – szakmai zsűri segítségével díjazza is.

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón kihirdettük, ki lett az év felfedezettje. Nem is választhattunk volna tökéletesebb helyszínt a díjátadóhoz, hiszen az expó célja, hogy felhívja a közönség, különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, illetve bemutassa, hogy az emberiség jövőjét beárnyékoló és elbizonytalanító káros változások még visszafordíthatók.

Emellett erős hangsúlyt fektet a megoldásokra, a startupokra és azokra a vállalatokra, amelyek kiemelkedőt alkotnak a témában. A Jövőbemutató célja az volt, hogy a fenntarthatóság szempontjából legfontosabb kategóriákon keresztül olyan projekteket tegyen széles körben ismertté, amelyek előremutatnak, különlegesek, és szorosan kapcsolódnak a fenntarthatósághoz.

A hónapról hónapra bemutatott startupok, kisvállalkozások vagy cégek mind egyedi értéket képviselnek. Mindezt olyan szemlélettel teszik, amely nemcsak saját kategóriájukban, hanem országosan is kiemelkedő.

Az olvasóknak nem volt könnyű dolguk, hiszen az év minden hónapjában ki kellett választaniuk a jobbnál jobb jelöltek közül azt, amelyik végül versenybe szállhat az „Év Jövőbemutató Projektje”-díjért.

A tizenkét döntős közül végül szakmai zsűri választotta ki a nyertest, illetve a különdíjasokat. A zsűri olyan elismert szakemberekből áll, akik munkájukkal, tapasztalatukkal maguk is sokat tettek a hazai innovációk, vállalkozások sikeréért.

A zsűri elnöke:

  • Sápi Zsófia, főszerkesztő – Greendex
  • Dr. Szeverényi Ivonn, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet – KKM

A zsűri tagjai:

  • Pistyur Veronika, ügyvezető – Bridge Budapest
  • Laczkovich Bence, ügyvezető partner – Virgo Ventures
  • Osztovits Ádám, stratégiai vezető – PwC CEE
  • Stickl László, alapító – MandoVentures
  • Jónás László, szakmai vezető – Design Terminál
  • Váczi Gergely, szerkesztő műsorvezető – TV2

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen a sokszínű és zöld projektek mind maradandót és követendőt alkotnak a maguk iparágában.

Greendex Jövőbemutató díjátadó
A fődíj nyertese, a Poliloop

A 12 jelölt

A nyertesek december 3-án, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó keretében megrendezett díjátadón vehették át cseppet sem hétköznapi díjaikat.

Greendex Jövőbemutató díjátadó
Különdíjasunk, a Kuube

A nem mindennapi teljesítmény díjai sem lehettek mindennapiak: holtfából és újrahasznosított üvegből készültek, amelyek egyik hónapunk jelöltje, a Vuuv Works mesterembereinek munkáját dicsérik.

A zsűrinek nem volt egyszerű a dolga. A különleges fődíjat a Poliloop kapta. A műanyagtól fuldokló Földnek mentőövet nyújthat ez a magyar csapat. Baktériumkoktéljuk teljesen képes lebontani a szintetikus polimert.

Greendex Jövőbemutató díjátadó
Különdíjasunk, a Munch

A különdíjakat pedig az eKraft, a Kuube és a Munch nyerte el.

Míg az eKraft a vízi közlekedésben alkotott kiemelkedőt és maradandót, addig a Kuube okospadjai a technológia, a Munch pedig az ételpazarlás területét hódította meg.

Greendex Jövőbemutató díjátadó
Különdíjasunk, az eKraft

Profi kezek fenntartható munkái a Greendex Jövőbemutató-díjai

Valódi kézművesség, a szakma iránti elkötelezettség és a fenntarthatóság magasiskolája jellemzi a Vuuv Works munkáit. A Jövőbemutatóban is jelöltként szereplő csapat munkássága kiemelkedő a hazai piacon. Lébényi Anna, a Vuuv Works alapítója számos területen kipróbálta magát, mielőtt megtalálta hivatását a fa és a fenntarthatóság szeretetében. Így jött létre a vállalkozás, amely nagy tudású és nagy múltú mesteremberekből állt össze.

Greendex Jövőbemutató díj
Holtfából és újrahasznosított üvegből készültek a díjak

A Jövőbemutató keretében megjelent cikk írása során már éreztük, hogy szuper lenne egyszer együtt dolgozni Annáékkal. Ez most, a díjátadó kapcsán végre megtörtént. Mindenképpen olyan fenntartható és szimbólumértékű díjjal akartuk jutalmazni a nyerteseket, amely egyedülálló a maga nemében.

Így jött létre a holtfából és újrahasznosított üvegből alkotott 4 szépség. A fődíj spaltos bükk, a különdíjak pedig fekete dió alappal, zöld színű újrahasznosított üveggel, áramvonalas testtel készültek.

A díjak szimbolikájában az egyszerűséget szerettük volna megragadni: a fa melegsége a természetességet, az üveg zöld színe a Greendexet, átlátszósága pedig a jövőbe tekintést jelképezi.

Tervezésükben Anna mellett Mészáros Liliána és Ladjánszki Dóra vett részt, a kivitelezés pedig Köpf Jenő faesztergás keze munkáját dicséri.

Mindig öröm nagy tudású emberekkel együtt dolgozni, de ezekben a díjakban ennél is több van. Jenő balesetveszélyes, beteg, kényszerből kivágott fákat használ fel, amelyek új életet kaphatnak egy-egy alkotásban.

Greendex Jövőbemutató díj
Az üveg nem csak a Greendexet, hanem a jövőt is szimbolizálja

Az ebonizálás folyamata, amellyel a különdíjak készültek, természetes eljárás, emellett a végeredményt olajjal kezelik. Anna célja a tervezés során nemcsak a letisztultság volt, hanem az is, hogy kellemes legyen kézbe fogni a díjakat. A fa és az üveg összeillesztése pedig komoly szaktudást igényelt.

A végeredményre nemcsak azért vagyunk büszkék, mert a tárgyak különleges egyszerűsége teljesen illeszkedik a Greendexhez, hanem azért is, mert Anna és csapata a hazai művészetben egyedülállót alkotnak. A fenntarthatóság, a szakmai tudás és az elkötelezettség találkozik: ez jellemzi a csapat mindegyik tagját.

A kiemelt képünkön a fődíj nyertese, a Poliloop látható.

search icon