Kiderítették, honnan származik a sziget műanyagszennyezése
Kiderítették, honnan származik a sziget műanyagszennyezése

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a Seychelle-szigeteki strandok műanyaghulladékának nagy része távoli forrásokból származik. Az Oxfordi Egyetem által vezetett új tanulmány nagy felbontású modellt dolgozott ki a Seychelle-szigetek és az Indiai-óceán nyugati részén található más szigetállamok strandjain felhalmozódó műanyaghulladék forrásainak számszerűsítésére.

Az Oxfordi Egyetem által vezetett új tanulmány egy újfajta eljárást dolgozott ki a Seychelle-szigetek és az Indiai-óceán nyugati részén található más szigetállamok strandjain felhalmozódó műanyaghulladék forrásainak számszerűsítésére.

A modell szimulálta a műanyagszennyezés szárazföldi és tengeri típusainak mozgását a világ óceánjain. Ehhez az óceáni áramlatokra, hullámokra és szelekre vonatkozó bemeneti adatokat, valamint a part menti lakosságtól, folyókból és halászatból az óceánba kerülő műanyaghulladékot használták fel

– írja a kutatásról cikkében az ENN.com.

A Marine Pollution Bulletin című folyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy a hulladék nagy része távoli forrásokból származik, nem pedig magukról a szigetekről. Ez azt is jelenti, hogy ezeket a termékeket máshol gyártották, és máshol is használták fel.

A kutatók célja az volt, hogy megjósolják a műanyaghulladék felhalmozódását a Seychelle-szigeteken és az Indiai-óceán tágabb nyugati részén található 27 helyszínen, amelyeken szintén sok a szennyezés.

A Seychelle-szigetek délnyugati részén található Aldabra Atoll, egy távoli korallsziget és UNESCO világörökségi helyszín, ahol a szemét felhalmozódik. A szigeten 2019-ben zajlottak különböző nagyszabású tisztítási műveletek, mint például az Aldabra Clean-Up Project, amelyet részben az Oxfordi Egyetem kutatói szerveztek.

(Forrás: www.enn.com)

search icon