Kínát és az oroszokat hidegen hagyja a klímacsúcs?
Kínát és az oroszokat hidegen hagyja a klímacsúcs?

Sokan, többek között Joe Biden amerikai elnök bírálta a kínai és az orosz elnököt, amiért nem vesznek részt a Glasgow-ban rendezett ENSZ klímacsúcson. De vajon ez tényleg azt jelenti, hogy a világ legnagyobb kibocsátóját nem érdekli a klímaváltozás?

Hszi Csin-ping kínai elnök azóta nem hagyta el országát, hogy lassan két éve kitört a koronavírus-válság, így a személyes távolmaradásával nem lóg ki az eddigi sormintából. Ezzel együtt többek szerint érthetetlen, hogy a világ egyik vezető hatalma, egyben a legnagyobb kibocsátója hogyan hagyhat ki egy ilyen eseményt.

Joe Biden amerikai elnök véleménye szerint Kína nagy hibát követett el azzal, hogy nem jelent meg a COP26-ülés csúcstalálkozóján. Biden szerint az ázsiai szuperhatalom ezzel elesett attól, hogy „befolyást gyakoroljon az emberekre világszerte és a COP26-ülésen egyaránt”.

Ezzel együtt a kínai vezető videókapcsolat útján is becsatlakozhatott volna a tárgyalásokba, ahogy azt az előző hétvégén a G20 találkozón is tette. Ezzel kapcsolatban azonban azt állította a kínai fél, hogy a glasgow-i szervezők ezt nem tették lehetővé. Ennek nyomán Hszi Csin-ping csupán egy írásos közleményt küldött a csúcson résztvevő többi ország számára. Ebben felszólította az országokat, hogy tartsák magukat vállalásaikhoz, ám újabb ígéreteket nem tett hazája részéről.

Kínai kollégájához hasonlóan Vlagyimir Putyin orosz elnök sem vett részt a klímacsúcson. Ő az Oroszországban uralkodó vírushelyzetre hivatkozva mondta le a személyes részvételt. Biden szerint érthetetlen, hogy Putyin miért hallgat, miközben országa alaposan megsínyli a válságot.

A teljes igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy a két kibocsátásban élen járó nagyhatalom nem maradt testületileg távol a klímacsúcstól. Mind Kína, mind Oroszország képviselteti magát delegációik révén. Ennek ellenére van igazsága azoknak, akik számonkérik a két vezetőt távolmaradásukért. (MTI/BBC)

search icon