Kisvállalkozásból chilinagyhatalom: így működik a GaBko Chili – Interjú

Kisvállalkozásból chilinagyhatalom: így működik a GaBko Chili – Interjú
Kisvállalkozásból chilinagyhatalom: így működik a GaBko Chili – Interjú

Minden chilikedvelő ismeri, gyakorlatilag ők honosították meg Magyarországon a chiliszósz kultuszát. Honnan hová jutott a kisvállalkozás 2011 óta? Hogyan lehet a chilitermesztés fenntartható? Miként készülnek a receptek, és hogyan nevelhetsz Te is egészséges chilipaprikát otthon? Nagy Gáborral, a GaBko Chili tulajdonosával beszélgettem.

A chilik világa gyorsan be tudja szippantani az embert. Nemcsak a kísérletezés, a különleges paprikák miatt, hanem azért is, mert a chili valódi gondoskodást igényel. Egyike azon haszonnövényeknek, amelyeket könnyen el lehet pusztítani, ha nem figyelsz, vagy nem a megfelelő környezetbe helyezed őket. Éppen ezért az egész chilitermesztést különleges atmoszféra lengi körül, akaratlanul is jól szeretnéd csinálni.

A GaBko Chili megálmodója, Nagy Gábor
GaBko Chili

A GaBko Chili is így indult: egy külföldi utazáson kóstolt paprika, majd erős késztetés arra, hogy ebből a paprikából bizony szószt kell készíteni. 2011-ben még sehol sem lehetett chilipaprikát kapni az országban, a szószok teljesen ismeretlenek voltak Magyarországon. Habár Gábor sem ennek meghonosítását tervezte, a hobbi hamar kinőtte magát.

A külföldről rendelt magok, a gondosan nevelt palánták és az egyre szaporodó pozitív visszajelzések arra késztették Gábort, hogy a kedvtelésből vállalkozást építsen.

A termékeket sokféleképpen fel lehet használni.
Kép: GaBko Chili

Egy sikeres kisvállalkozás útja

A nagymarosi vállalkozás története a szószok osztogatásával indult. A 30 kilónyi paprikát és az ebből készült szószt élő ember aligha tudta volna elfogyasztani, így Gábor az ismeretségi körében elajándékozta a szószait. Nem kis sikerre tett szert! Olyan pozitív volt a fogadtatás, hogy hamarosan ki is váltotta az engedélyt, és nagyobb babérokra tört.

Élettel teli növények, ízletes chilik
Kép: GaBko Chili

Gáborék nemcsak a szószaikat tették közkinccsé, hanem a tapasztalataikat is megosztották blog formájában. Ez a kettő együtt hozta meg az átütő, itthon egyedülálló sikert. Mivel az országban akkor még alig ismerték a chilit, a termesztésével, a nevelésével és a feldolgozásával foglalkozó blog nagy siker lett. Saját bőrömön is tapasztalom, hogy „csak úgy” nem érdemes belevágni a chilitermesztésbe, mert a nem megfelelő tudás, a szükséges ismeretek hiánya biztosan visszaüt. A chili kényes növény, és minél erősebb és különlegesebb paprikáról van szó, annál nagyobb odafigyelést kíván. Ehhez kínált támpontokat a GaBko Chili tulajdonosa azzal, hogy megosztotta tapasztalatait és a tudását másokkal.

A termesztés kezdetben csak kiegészítő tevékenység volt. Gábor nem akart kisvállalkozóként a csúcsra törni, de vannak olyan hobbik, amelyek lassan, de biztosan kiépülnek, és elhozzák a nem várt sikert.

Ez mára tizenpár ezer üveg szószt jelent évente, és az ország legismertebb chiliszószmárkáját, a GaBko Chilit. Gábor azonban kiemeli, hogy ők kisvállalkozást visznek, hiába tűnik kívülről sokkal nagyobb gépezetnek a GaBko Chili, valójában ő és a felesége végzik az összes munkát a vállalkozás körül.

Gábor és Veronika, a vállalkozás mozgatórugói
Kép: GaBko Chili

Kis területen sok chilipaprika

A chilinek nincs szüksége nagy helyre: egy egészséges, jól ápolt tő rengeteg paprikát ont magából, a kulcs a megfelelő törődés. Gáborék egy 880 nm-es területen és fóliában termesztik a chiliket. Összesen 3000 tő az éves mennyiség, ami másfél-két tonna paprikát jelent.

A Habanero, a Carolina Reaper, a Moruga, a Bhut Jolokia az alappaprikák, illetve ezek színváltozatai: a barna, a narancs és a sárga. Ezek a fajták adják a szószok gerincét. Gábor kedvence a Moruga Scorpion, amely egy gyümölcsös és rendkívül erős fajta. Ízes, aromás, különleges ízvilágú paprika, chilirajongóként lehetetlen nem szeretni.

Az ilyen terméshez gondos kezek szükségesek.
Kép: GaBko Chili

A hangsúly a megfelelő minőségen és az egészséges növényeken van. A chilit ugyanis csak úgy lehet „csúcsra járatni”, ha ismerjük az igényeit, és a megfelelő körülményeket is biztosítjuk neki. A chilipaprika alapvetően szubtrópusi növény, a száraz, forró nyarakat nem kultiválja. Tápanyag tekintetében is meglehetősen igényes: mind palántaként, mind virágzáskor, mind pedig a növekedés fázisában szüksége van elegendő tápanyagra.

Úton a bio felé?

Gáborék meglehetősen hamar hozzálátnak a vetéshez, a palántaneveléshez, köszönhetően a fóliás berendezkedésnek. A nitrát, a kálium és a foszfor a szentháromság, ezeket a tápanyagokat szükséges biztosítani a megfelelő növekedéshez. Azonban tápoldatból csak az éppen szükségeset használják, sőt, kísérleti szinten biotermesztéssel is próbálkoznak. Miért érdekes ez?

A szabadtéri paprikák gazdag termést adnak, ha megfelelőek a körülmények.
Kép: GaBko Chili

Ahogyan írtam, a chili nagyon tápanyagigényes növény: biomegfelelőit kikísérletezni nem egyszerű feladat. Gábor egy nagymarosi biokertészettel együtt vágott bele ebbe a nem kis projektbe, ahol kezdetben teljesen máshogy sikerültek a palánták, mint ahogyan ezt megszokták. A kísérletezés azonban folyamatos, és Gábor nem tartja elérhetetlennek, hogy teljesen biotermelésre váltsanak.

A tulajdonos nem hitt igazán ebben a lehetőségben, ám szereti a kihívásokat. Különösen azért, mert – mint olyan sok területen – itt is a jó minőségű talajon és a komposzton múlik minden. Ha a paprika alapvetően tápanyagdús környezetbe kerül, a vegyszermentesség sokkal könnyebben megvalósítható. A talaj előkészítése és a megfelelő tápanyagok kiválasztása tehát a biotermesztésben is hozhat meghökkentő eredményeket.

Számos fajta található a kínálatban.
Kép: GaBko Chili

Így készülnek a chilireceptek

Ha tehát megvan a megfelelő minőségű és mennyiségű paprika, kezdődhet a szószok készítése! A legelső szósz pontosan azt hozta meg Gábor életében, amire vágyott az egész chilis élvezet kapcsán. A tiszta, hamisíthatatlan paprikaízt, az erős, semmihez sem fogható zamatot. Ha pedig az első szósz ilyen jól sikerül, könnyen kedve támad az embernek ahhoz, hogy tovább kísérletezzen. Ráadásul Gábor fejben rakja össze a receptjeit: elkészül egy alapkoncepció, amit némi kutatómunkával és kísérletezéssel tökéletesít. Persze vannak ötletek, amelyek végül sosem érnek üveget, de a legtöbb gondolatot siker koronázza. Más ugyanis egy szósz főzés közben, az üvegben vagy a használat során, ezért is olyan fontos, hogy kísérletezzünk!

A termékfejlesztés folyamatos, ám számos közkedvelt termékük van.
Kép: GaBko Chili

Gábor az „egyszerű, de nagyszerű” elvét követi: a GaBko alapszószban például valóban a paprika kapja a legnagyobb figyelmet, minden más csak apró körítés. Minél bonyolultabbá válik egy szósz, annál katyvaszosabb a végeredmény. A karakteres, használható és egyszerű ízekben hisz, és neki elhihetjük, hogy ezekkel lehet a legjobb gasztroélményt elérni.

Továbbá az is fontos, hogy főzéskor a chili is könnyen veszít az ízéből, éppen ezért a fermentált, tehát a hőkezelés nélküli szószok a legízesebbek. Például a legnépszerűbb szósza hordóban érlelt paprikából készül, sóval: a chilik egy teljes évig ülnek a hordóban, mielőtt szósz készül belőlük.

Gábor elmondja, hogy a pH-érték is nagyon fontos: a fermentáció során lényeges, hogy jól lőjük be a só és a paprika arányát.

Merj nagyot álmodni! De mit jelent a nagy?

Sok esetben a fenntarthatóságot, a fenntartható gazdasági fejlődést is jelenti. Aki vállalkozásba kezd, gyakran törne a csúcsra: a folyamatos fejlődés és növekedés ma már alapvető gondolat egy vállalkozás beindításakor. De valóban ez a fenntartható? Nem feltétlenül kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy a válasz egy nagy, kövér „nem” legyen. Ugyanis ha valami kicsiben működik, népszerű, minőségi, és megélhetést biztosít a tulajdonosoknak, nem feltétlenül kell világuralomra vágyni.

A fejlődés folyamatos, ám nem törnek nagy babérokra.
Kép: GaBko Chili

Gábor is hasonlóképpen gondolkozik. A rendezvények, a piacozás, a webshop, az éttermekben és a bolthálózatokban való megjelenés neki éppen elég és kielégítő. Főleg azért, mert sehol sem kellett házalnia a szószaival. A „túl nagyra” növekedés rontaná a minőséget, nehezebben lehetne kapcsolatot tartani a vevőkkel, bonyolultabb lenne a logisztika. A „kis lépésekben előre” elvét követve nem csorbulnak az elképzelései, és csalódás sem éri. A GaBko Chili kétszemélyes hadsereg, így nemcsak a „minőségi kisvállalkozás” megnevezés tud valóban működni, hanem egy sokkal személyesebb, gazdaságilag is fenntarthatóbb vállalkozás jöhet létre.

Habár gombamód nőnek ki a földből a kisvállalkozások, amelyek chilit akarnak termeszteni és szószt főzni, ez olyasvalami, amit csak szívből lehet csinálni, és kell hozzá egy jó adag „őrült elhivatottság” is.

A GaBko-ban ez megvolt az indulás pillanatában, és megvan a mai napon is. Gábor és Veronika egy jól belőtt üzleti modellel, minőségi termékekkel és éppen akkora növekedéssel váltak országosan és világszinten is elismertté, amely a fenntartható gazdasági növekedés ékes példája.

Kiemelt kép: GaBko Chili

A természet adta növényi alapú élelmiszereket a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatták, és számos alternatívát ismertettek az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

search icon