Kivadult teknősöket kaptak lencsevégre egy dunántúli tóban
Kivadult teknősöket kaptak lencsevégre egy dunántúli tóban

Kostyál Pál hatodik éve hódol egy varázslatos hobbinak, a természetbarát édesvízi búvárként fantasztikus felvételeket készít Magyarország tavaiban.

A búvár legutóbb 2024. február 17-én, éppen a születésnapján merült a habokba egy dunántúli tóban, majd néhány perc múlva különös teremtményekkel találta magát szembe a víz alatt. Ezen a helyen már tavaly is találkozott hasonló teknősökkel, melyek szerinte szinte biztos, hogy a természetben szaporodnak. Most két egzotikus hüllővel sikerült közelebbről megismerkednie – írta a Sokszínű vidék.

A búvár elmondása szerint ebben a tóban merül leggyakrabban, mert az általa ismertek közül ennek a legazdagabb az élővilága. A tó egyébként magánkézben van, a tulajdonos pedig megengedi a búvárnak, hogy a vízben forgasson.

Soha nem nevezem meg ezt a tavat, mert a tulajdonos maga is sokat küzd az illegális horgászokkal, valamint a szemetelőkkel. Rendszerint ő kapja a büntetéseket a hatóságtól, mert vannak, akik bejelentenek egy-egy esetet. Most végre nyugalom van a tóparton, és nem szeretném, ha miattam meglepnék a tavat” – mesélte a búvárfilmes a lapnak.

Forrás: YouTube, Kostyál Pál

A természetbúvár azt is hozzátette, hogy tavaly találkozott első alkalommal hasonló teknősökkel a vízben, és tudomása szerint jó néhány példány él belőlük a tóban, de azt is kiemelte, hogy nem ismeri pontosan a teknősök egyes fajait.

A mostani merülés alkalmával kettőt láttam. Meg is lepődtem, mert ezekben a napokban még nagyon hideg a víz. A parti zónában mozgok, a csuka ívás érdekel, de eddig a ragadozók nem ívtak.

– mesélte Kostyál Pál.

A filmen egy méltóságteljes csuka mellett két ékszerteknőst örökített meg a búvárfilmes.

Korántsem mindegy, hogy milyen fajta teknőssel találkozunk a szabadban, hiszen egyetlen őshonos faj él Magyarországon, a mocsári teknős. A védett hüllőt több idegenhonos faj is veszélyezteti, köztük az aligátorteknős, valamint a sárga- és vörösfülű ékszerteknősök. Az idegenhonos fajok példányaiból időnként feltűnik néhány példány a hazai vizekben.

Ezek az egzotikus hüllők akváriumi tartásból származhatnak, leggyakrabban felelőtlen állatbarátok engedik el őket a vízparton. A nagy tűrőképességű fajok tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel jelentős károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

A közönséges ékszerteknősök nagyobb testméretük és agresszivitásuk révén lehetnek a mocsári teknősök vetélytársai, gyakran a táplálék mellől is elzavarják őket. Élősködőik a mocsári teknősökben is megjelenhetnek és komoly elhullást eredményezhetnek.

Az invazív fajok nagymértékben veszélyeztetik a helyi ökoszisztémát és a biodiverzitást. A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott a biodiverzitás védelme, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Forrás: Sokszinű vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon