Klímareziliencia
Klímareziliencia

A reziliencia általános értelemben rugalmas ellenállási képesség. A változó körülményekhez való alkalmazkodás, valamint a vészhelyzetekből adódó zavaroknak való ellenállás és a belőlük történő gyors felépülés képessége. Más szóval azt jelenti, hogy valami rossz esemény bekövetkezése után újra talpra állunk.

Az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és a hozzájuk való alkalmazkodásra való képesség. A hatékony és rugalmas tervezés csökkenti az éghajlatváltozás társadalmi és gazdasági hatásait. Ilyen például egy város felkészítése az árvizekre a csapadékvíz-infrastruktúra növelésével vagy a város hőszigethatásának kezelése árnyékot adó fák ültetésével.

A Északi-sarkvidéki Tanács által meghatározott definíció szerint (Arctic Council, 2013) a klímareziliencia a társadalmi, gazdasági és környezeti rendszerek képessége arra, hogy megbirkózzanak egy veszélyes eseménnyel, tendenciával vagy zavarral, és olyan módon reagáljanak vagy szerveződjenek át, hogy megőrizzék alapvető funkciójukat, identitásukat és struktúrájukat, miközben fenntartják az alkalmazkodási, tanulási és átalakulási képességet is.

További szócikkek
search icon