Klímasemlegessé válik a Bátor Tábor Alapítvány 2030-ra
Klímasemlegessé válik a Bátor Tábor Alapítvány 2030-ra

A Bátor Tábor Alapítvány a globális jelentéskészítési szabvánnyal (GRI) teljes összhangban elkészítette első Fenntarthatósági jelentését. Az Alapítvány 2030-ig a klímasemlegesség elérését tűzte ki céljául az általa irányított működésben, amelyet energetikai korszerűsítéssel és hatékonyságnöveléssel, üvegházhatású gázkibocsátás és üzemanyaghasználat csökkentéssel szeretne elérni.

Az Alapítvány kibocsátásának szignifikáns részét a hatvani táborhely épületkomplexumának energiafogyasztása adja, ez 2021-ben 28,6 tonnányi szén-dioxid kibocsátását jelentette. A 2021-ben készült rövidített ESG-értékelés környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok mentén vizsgálta működésük fenntarthatóságát. Következő lépésként a szervezet 2022-ben elkészítette első Fenntarthatósági jelentését, amelyben a Planet Fanatics’ Network Kft. volt a segítségükre. Az adatok kiszámításához a nemzetközi elvárásoknak megfelelően a Greenhouse Gas Protocol sztenderdjét használták. Ennek eredményeként született meg a 2019-2021-es év adatait tartalmazó Fenntarthatósági Jelentés.

A gyerekeknek és támogatóiknak nyújtott segítségre fókuszáló missziónkat megvalósító munkánkat etikusan, korrekt munkaadóként, fenntartható pénzügyi alapokon végezzük. Lelkesítő számomra, hogy mostanra nemcsak számszerűsítve láthatjuk környezeti hatásunkat, de olyan világos és előremutató célkitűzések mellett is el tudunk köteleződni, mint a 2030-ra nullára csökkentett üvegházhatású gázkibocsátás

– fejtette ki a mérföldkő fontosságát Kindli Erna, a Bátor Tábor Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az ENSZ Fenntarthatósági Fejlődési Céljai (SDG) közül az Alapítvány évtizedek óta kiemelkedően teljesít az Egészség és jóllét (SDG3), valamit az Egyenlőtlenségek csökkentése (SDG10) területén. A Bátor Tábor Alapítvány az elmúlt 20 év során több mint 15 000 embernek, daganatos vagy egyéb súlyos, krónikus betegséggel küzdő gyermeknek és családtagjaiknak adott bátorságot a programjain, akik azóta is a Bátor Tábort tartják az életükre legpozitívabb hatást gyakorolt közegnek. A társadalom mentális jóllétének támogatása mellett az Alapítvány az adakozás és önkéntesség kultúráját is támogatja, ezzel hozzájárulva a társadalmi szolidaritás erősödéséhez.

A Bátor Tábor által képviselt ügyet, és az Alapítvány működési módját nagyon becsüljük, a kihívás pedig – jelentést készíteni egy nonprofit szervezetről a vállalatok által használt GRI alapján – annyira egyedi volt, hogy nem volt kérdés, belevágunk-e

– mondtaSzomolányi Katalin, a Planet Fanatics’ Network Kft. ügyvezetője az együttműködésről.

A kitűzött fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében a Bátor Tábor Alapítvány 2021-ben napelemekkel szerelte fel a hatvani táborhely programos épületét, a kazánok komplex cseréjét és a nyílászárók karbantartását is elvégezte. 2030-ig ingatlanjaik energiaigényét csökkenteni tervezik, közvetett kibocsátásaik elkerülése érdekében pedig növelni fogják napenergia-kapacitásukat. Az önkénteseket és a munkatársakat érintő nagyobb létszámú utazás esetére telekocsi táblázatokat szerveznek évek óta az egy főre jutó üzemanyagfelhasználás optimalizálása érdekében, emellett gépjárműparkuk korszerűsítését és elektromos gépjárművek beszerzését határozták meg.

A Bátor Tábor Alapítvány hisz abban, hogy az üzleti szféra progresszív mintáit a civil szervezeteknek is követnie kell, a fenntarthatóság pedig különösen olyan terület, amely szektortól függetlenül mindenkit érint, mindenkinek tennie kell érte. Ezért is tartotta fontosnak, hogy még egy lépést tegyen a fenntartható fejlődés felé.

A Bátor Tábor Alapítvány Fenntarthatósági Jelentése letölthető az alapítvány honlapjáról.

(Forrás és fotók: Bátor Tábor Alapítvány)

search icon