Egy fura valami úszkál a teában, ami hihetetlenül jót tesz neki!
Egy fura valami úszkál a teában, ami hihetetlenül jót tesz neki!

Rendhagyó ajándékot kaptam nemrég. Először nem tudtam, mit látok, hiszen egy viharvert befőttesüvegben úszott valami fura nyálkás, nem túl bizalomgerjesztő dolog. Aztán jött a magyarázat: ez kombucha. Na, de mi is az a kombucha, és mire lehet használni?

A kombucha lényegében egy fermentált ital, ajándékba viszont egy nyálkás lényt kaptam. Erre a magyarázat, hogy ez a lény – vagy inkább apró lények összessége – készíti el magát az italt, és ezért őt magát is sokan nevezik kombuchának, esetleg kombuchagombának. A témában jártasabbak scoby (Simbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) néven hivatkoznak rá, azaz élesztőgombák és baktériumok szimbiotikus kultúrájaként. Ők alakítják át az adott italt kombuchává, egy savanyú, de egészen komplex ízeket rejtő, csodálatos itallá.

Így néz ki egy egészséges scoby.

Amikor úgy fogalmazok, hogy „az adott italt”, akkor leginkább cukros fekete teára gondolok, ez a legelterjedtebb kiindulási alap. A folyamat során a scoby a cukrokat bontja le, illetve alakítja át különféle összetettebb tápanyagokká. Megtalálhatók köztük vitaminok, szerves étkezési savak, cukrok, aminosavak, különféle enzimek és nyomelemek is. Ennek köszönhetően a kombucha világszerte egyre népszerűbb, bár az italt frissen felfedezők jelentős része a bolti változatokat fogyasztja, és nem maga készíti el.

A kombucha a legtöbb forrás szerint Kínából származik, ahol több ezer éves hagyománya van. Nyugaton viszont csak a 20. században vált ismertté. Sokaknak ismerős lehet a boltokban gyakran igen drágán árusított kombuchaital. Ezeket is nyugodtan lehet fogyasztani, de egyszerűbb, és szinte elhanyagolható költséggel jár, ha magunknak készítjük el.

Csodaszer vagy üres ígéret?

A kombucha fogyasztása igencsak ellentmondásos. Fogyasztóinak egy része meg van győződve pozitív, gyógyító hatásairól. Mások ezeket az állításokat kétségbe vonják. Igazat tenni mi sem fogunk, de azt fontos jelezni, hogy klinikai bizonyítéka egyelőre nincs a pozitív hatásoknak. Egy 2019-es, 310 tudományos cikk áttekintésével készült tanulmány arról számolt be, hogy – bár nincsenek átfogó humánegészségügyi kutatások a témában – a kombucha fogyasztása összességében nem tekinthető károsnak, ha az ital megfelelő körülmény között készült, és a naponta elfogyasztott mennyiség nem haladja meg a 120 ml-t. Ugyancsak az idézett kutatásra támaszkodva tudható, hogy az állatokon végzett kísérletek eredményei alapvetően a kombucha egészségügyi előnyeit bizonyították.

Érlelődik a kombucha. Egyszerre akár többet is készíthetünk, a hűtőben sokáig eláll.

Fontos viszont megjegyezni, hogy bizonyos betegségek, illetve az immunrendszer legyengülése esetén fogyasztása nem javasolt. Jó szívvel tehát azoknak lehet ajánlani a fogyasztását, akik teljesen egészségesek. Az ő esetükben is fontos viszont, hogy a kombucha készítése közben betartsanak néhány alapvető szabályt!

Így készítsd el a kombuchát!

Első lépésként szükség van egy scobyra! A témával foglalkozó csoportokban tudunk kérni, illetve különféle fórumokon vásárolni is lehet. Az én ajándékba kapott scobym is a témával foglalkozó egyik csoportból való.

A beszerzés másik lehetséges forrása – ha hihetünk a videómegosztókon terjedő információknak – az, hogy vásárolunk egy üveg bolti kombuchát, mindenképp élőflórást! Ezután készítsük el az alábbiak szerint a teát, hagyjuk kihűlni, öntsük befőttesüvegbe, majd adjuk hozzá a bolti kombuchát! Az üveget ne zárjuk le, hanem tegyünk a tetejére valamilyen textíliát! Míg az üveg a konyhapulton pihen, néhány hét alatt egy hártyás, fehéres valami nő a tetejére. Ő scoby! Annak, akinek már van scobyja, némileg egyszerűbb a dolga.

Elkészítés

1. Kezdésnek szükségünk van egy jó erős fekete teára, tehát ne egyetlen filterrel fussunk neki a mutatványnak! Az arányokat tekintve 1 egység vízhez 0,1 egység cukor kell, tehát 1 literhez nagyjából 100 gramm. Keverjük a teához, majd hagyjuk kihűlni!

2. Töltsük a teát egy alaposan kimosott befőttesüvegbe! Itt fontos, hogy kizárólag üveget használjunk, mert a kombucha kioldhat nemkívánatos összetevőket a műanyag és a fémedényekből. Ezután jöhet bele a scoby, illetve valamennyi abból a léből (ez lényegében már a kész kombucha), amelyben eddig pihent. A legtöbb helyen azt írják, hogy a tea mennyiségének 10–20%-át adjuk hozzá ebből az „indító” folyadékból.

Ha penészt látunk a scobyn, nem érdemes kísérteni a sorsot. Bár többek szerint alaposan megtisztítva újra fel lehet használni, én ezt nem javaslom. Penész esetén a scobytól és a kombuchától is váljunk meg! Egy új scobyval próbálkozzunk újra, a higiéniára jobban odafigyelve!

3. Fedjük le egy valamilyen textillel az üveget, és helyezzük fénytől védett, szobahőmérsékletű helyre! Minél melegebb van, annál gyorsabb a folyamat, ennek megfelelően akár már 1–2 nap után is elkezdhetjük kóstolgatni. Akkor van kész, ha kellemesen savanykás az íze, illetve bármikor, amikor úgy érezzük, hogy az ízlésünknek megfelel.

A kész kombuchát is ízesíthetjük, de nekifuthatunk a másodfermentálásnak is, hogy igazán meghökkentő ízbombát alkossunk.

4. Ezen a ponton a nagyját öntsük át egy másik üvegbe, amely lezárva mehet a hűtőbe. Csak annyit hagyjunk, amennyi a fenti arányoknak megfelelően egy új tea beoltásához szükséges lehet, meg persze a scobyt.

5. Az elkészült kombuchát hűtve a legjobb fogyasztani, illetve a hűtés azért is lényeges, hogy az érési folyamatokat lelassítsuk.

Ha belemerülünk a témába, számos olyan receptet találhatunk, amelyekkel csavarhatunk még egyet a kombuchánkon. De ha nem teszünk kanyarokat a folyamatba, akkor is folyamatosan kísérletezhetünk. Sőt, már attól is időről időre módosul a kombuchánk, hogy változik a lakás hőmérséklete, hiszen gyorsabban vagy épp lassabban dolgozik majd a scoby.

Jó érlelgetést mindenkinek, én megyek, leöntöm friss teával az enyémet!


Az egészséges és a fenntartható étrend sokszor kéz a kézben jár. Ezzel a témával kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 rendezvény is. Étkezési szokásaink megváltoztatásával nemcsak a saját, hanem a bolygó egészségéért is sokat tehetünk.

A cikkben szereplő fotók, és a borítókép forrása: Canva.com

search icon