Komoly uniós pályázati sikert ért el a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány
Komoly uniós pályázati sikert ért el a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány

Az észak-macedón hulladékgazdálkodás kialakításában vállal szerepet a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA). A balkáni állam uniós csatlakozási felkészülését segítő program egymillió euró értékű, és 100%-os finanszírozású. A projektben a KBKA a macedón kormányt segíti a legjobb európai gyakorlatokat bemutatva úgy, hogy az ország számára legtesthezállóbb gyakorlat alakuljon ki – áll a KBKA közleményében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Twinning kiírások történetében ilyen eredmény a körkörös gazdaság területén még nem született. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány magyar projektvezetőként először valósíthat meg egy Twinning projektet.

Sitányi László, az Alapítvány klímavédelmi igazgatója által vezetett csapatnak három rész-irányítója van, akik a KBKA szakértői: Wégner Krisztina, hulladékgazdálkodásra szakosodott szakjogász, aki több, mint négy éve dolgozik már a balkáni ország hulladékgazdálkodási rendszerének átalakításán. Bárdos Enikő, aki egyebek mellett a magyar hulladékgazdálkodási stratégia kialakításában is részt vett, valamint Horváth Erika, aki szintén évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a hulladékgazdálkodásban.

De mit is takar a Twinning program?

A Twinning, vagyis ikerintézményi programot az Európai Bizottság 1998-ban hozta létre. Célja, hogy a tagjelölt, potenciális tagjelölt, valamint az EU-határain kívüli további partneri országokban a közigazgatás fejlesztését, az uniós joganyag átvételét és alkalmazását elősegítse. Az ikerintézményi program keretében az EU tagállamok államigazgatásának szervei szakértők kiutaztatásával valósítanak meg a fogadó ország intézményrendszerének kapacitásfejlesztését célzó, tudásátadásra és tapasztalatcserére épülő együttműködési projekteket.

EU-csatlakozásunkat követően Magyarország is jogosult szakértőket küldő államként részt venni az ikerintézményi programban. A megjelenő felhívásokra pályázatot az államigazgatás szervei nyújthatnak be, akár önállóan, akár konzorciumi formában (hazai vagy más EU tagállami intézményekkel együttműködve). Emellett az államigazgatási körön kívüli, de ahhoz közvetlenül kapcsolódó intézmények is szerezhetnek pályázat benyújtására feljogosító úgynevezett „akkreditált szerv” státuszt.

Borítóképünkön Észak-Macedónia fővárosa, Szkopje látható

search icon