Környezetbarát építőanyag is készülhet hulladékból
Környezetbarát építőanyag is készülhet hulladékból

Az emberiség évente 1,4 billió téglát használ fel, melyek előállítása jelentős kibocsátással és környezetterheléssel jár. Sokat nyerhetnénk viszont, ha bizonyos hulladékokat is felhasználnák a gyártáshoz.

Az ausztrál RMIT Egyetem kutatói olyan téglákat fejlesztettek, amelyek gyártásához 15%-ban hulladék üveget, és 20%-ban az elégetett szilárd hulladék hamuját is felhasználták – írja a National Geographic. Az eddigi tesztek alapján ráadásul kiderült, hogy a hulladékkal készült téglák felhasználásával még az épületek energiaköltsége is csökkenthető.

A hulladékot is tartalmazó tégla egyik fő alkotóeleme az üveg.
Fotó: Seamus Daniel, RMIT University

Egy ilyen téglákból épült egyszintes épület esetében 5 százalékkal kisebb energiaköltségeket mértek a jobb hőszigetelésnek köszönhetően.

A hulladék felhasználása ráadásul az előállítási folyamatot is fenntarthatóbbá tette: mivel az üveggel és a hamuval az agyagot helyettesítették, a tégla égetésénél 20%-kal csökkenthették a hőfokot.

Az RMIT kutatói többféle színben képesek előállítani a téglákat, és most azon dolgoznak, hogy a tömeggyártás is lehetővé váljon. Ahogy a projekten dolgozó egyik szakember mondja, a „hulladéklerakás helyett (a hulladéknak) a téglákba való átirányítása egy újabb módja annak, hogy a körforgásos gazdaságot erősítsük”. A kutatócsoport a jövőben szeretné feltárni, hogy mely építőipari termékekben lehetne még hasznosítani hulladékokat.

Borítókép: Seamus Daniel, RMIT University

search icon