Környezetbarát módon fehérítenéd a ruháidat?
Környezetbarát módon fehérítenéd a ruháidat?

Számos speciális fehérítőszer közül válogathatunk a boltokban, ezek azonban gyakorta tartalmaznak a környezetre káros összetevőket, miközben az áruk is magas. Használjunk helyettük egy környezetbarát megoldást! Ilyen a folttisztító só vagy eredeti nevén nátrium-perkarbonát.

Szemben a gyakran használt hipóval, a nátrium-perkarbonát esetében szintén a hidrogén-peroxidból származó aktív oxigén végzi a fehérítést, viszont a mérgező klór nélkül. Egy kis trükköt bevetve, citromsavval keverve akár alacsony hőmérsékleten is fehéríthetünk vele, a legjobb eredményt azonban 60 fok felett hozza.

Az interneten és a szakboltokban számos felhasználási módjával ismerkedhetünk meg. Az egyik ezek közül a lenti videóban megtekinthető módszer. Ebben az esetben a nátrium-perkarbonátot a fehéríteni kívánt textíliákra szórják, majd forró vízzel öntik fel. Néhány órás áztatás után a ruhák visszanyerik eredeti fehér színüket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Waste Free Planet | Zero Waste (@wastefreeplanet) által megosztott bejegyzés

Még jobb eredményt érhetünk el, ha végül a textíliákat a napon szárítjuk meg!

A nátrium-perkarbonát egyébként nem csak a mosásra, de a penész ellen is bevethető. Ahogy a terméket forgalmazó egyik üzlet webshopja írja, a 2 dl melegvízzel összekevert 2 evőkanál folttisztító sót egy spricnis üveggel könnyedén felvihetjük a falfelületre. Ezután érdemes várni, hogy kifejtse a hatását, majd többször megismételhetjük. Az anyag nem csak a penészspórákat írtja ki, de még fehéríteni is fogja a foltot. Emellett persze vannak más természetes megoldások is a penész kezelésére, melyeket az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze.

search icon