Környezeti pusztítás az orosz-ukrán háború nyomán

Környezeti pusztítás az orosz-ukrán háború nyomán
Környezeti pusztítás az orosz-ukrán háború nyomán

Az orosz-ukrán háború komoly környezeti pusztításhoz és nagy-mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásához vezetett.

Az ukrán környezetvédelmi miniszter a COP27-en hívta fel a figyelmet a háború egyéb negatív következményeire. Azt tudjuk, hogy közvetve a háború felel az energiaár robbanásért és bizonytalanságért továbbá a mezőgazdasági árak elszállásáért, de a rakétáknak, bombák és hadmozdulatoknak más globális, mindenkit negatívan érintő hatása is van.

Természetesen Ukrajna igyekszik a nemzetközi fenntarthatósági fórumokat is a támogatói körének kiszélesítésére használni és környezeti bűncselekményekkel is be akarja perelni Oroszországot.

Környezeti károk a háború nyomán

Ukrajna azt mondja, hogy a háború februári kezdete óta több mint 2200 környezeti kárról gyűjtött bizonyítékot, amelyek összesen 37,8 milliárd euróba fájnak az országnak. A talajkár és a levegőszennyezés önmagában 11,9, illetve 25,5 milliárd eurós költséget jelent.

Az ukránok azt is állítják, hogy a háború közvetlenül 33 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásához vezetett. Ha a háborúnak vége, az még nem állítja meg a plusz kibocsátásokat sem, hiszen az ország újjáépítése további 49 millió tonna károsanyag-kibocsátást okoz majd. Mondta Ruszlan Strilec környezetvédelmi miniszter.

Az ukrán környezetvédelmi tárca kijelentette, hogy már 2200 környezetkárosítási esetet jegyeztek fel. Továbbá szerintük hozzávetőleg 600 állatfaj, valamint 750 növény- és gombafaj van veszélyben a háború miatt, köztük a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő fajok is. Február 24. óta az ország 120 delfinpusztulást is dokumentált a Fekete-tenger ukrajnai részén. A háború az erdőket, a vízkészleteket és az infrastruktúrát is megrongálta, a mezőket pedig szennyezte, hogy az ide elhelyezett aknákról már ne is beszéljünk.

Körülbelül 2,45 millió hektár ukrán erdő sérült, amelyeket helyre kell állítani, a védett területek 20 százalékát érintette a háború. Az ukránok szerint a háború a becslések szerint 7,8 millió eurós veszteséget okozott a vízkészletekben. Becslések szerint mintegy 7,7 milliárd euróra lesz szükség az öntözés, a vízelvezető és a hidrotechnikai rendszerek helyreállításához.

Szörnyű ezekről a károkról olvasni, de le kell szögezni, hogy a védett állatok és a környezet nem milyen felségjelű rakéta okozta a rombolást, tehát a környezetet illetően csak rossz háború létezik.

forrás: www.euronews.com

search icon