Közel 80 évnek kellett eltelnie, hogy újra feltűnjön a ritka madár

Közel 80 évnek kellett eltelnie, hogy újra feltűnjön a ritka madár
Közel 80 évnek kellett eltelnie, hogy újra feltűnjön a ritka madár

Július végén madárbarátok héjasast láttak az égen Rábapaty közelében. A hírre minden madarász felkapta a fejét, hiszen a faj eddig mindössze kétszer, 1907 szeptemberében valamint 1943 tavaszán tűnt fel hazánkban, így a mostani mindössze a harmadik héjasas-előfordulás hazánkban.

A kérdéses példányon színes gyűrű és jeladó is volt, így egy kis kutatómunka után kiderült, hogy az állat egy Görögországból származó fiatal hím, melyet idén tavasszal jelöltek fiókaként Ándrosz szigetén.

A jeladó tanúsága szerint a madár szinte egyenes vonalban, északnyugati irányban szelte át a balkáni országokat, mígnem július 25-én Horvátország felől lépte át a magyar határt. Ezután nem sokat pihent, mohón megnézte magának Somogy megyét, a Balatont majd a Bakonyt is, mielőtt egy kis osztrák kitérő után megérkezett a Rába mellé, ahol az első után még további madárászok is megfigyelték.

A szakértők és madárbarátok most kíváncsian várják, hogy a nálunk igencsak ritkának mondható madár merre fog mozogni és meddig marad még az országban.

Ahogy az MME cikke írja, a héjasas elterjedési területe Észak-Afrikától és az Ibériai-félszigettől Dél-Kínáig, illetve a Kis-Szunda-szigetekig húzódik, azonban nem összefüggő. Jelentős állományai élnek Észak-Afrikában és a Pireneusi-félszigeten, illetve Dél-Franciaországban. A Földközi-tenger medencéjében többfelé költ kisebb-nagyobb területen. A becslések szerint európai állománya 1100–2400 párra tehető, amelyből kb. 750 pár Spanyolországban, 128–150 pár Portugáliában, 100–140 pár Görögországban költ. Állománya stabilnak mondható, de helyenként csökken. (MME)

Fotó: Borbás Katalin

search icon