A zöld küllő lett az Év madara!

A zöld küllő lett az Év madara!
A zöld küllő lett az Év madara!

Pontosabban lesz, méghozzá 2022-ben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979 óta futó „Év madara” programjának keretében a közönségszavazatok alapján 41%-os szavazati aránnyal a harkályfélék közé tartozó zöld küllő nyerte el a címet.

A programról, melynek közönségszavazása július 25-én zárult, mi is beszámoltunk néhány hete, ahogy a 2021-es Év madaráról, a cigánycsukról is írtunk korábban.

A mostani győztes zöld küllő gyakori harkályfélénk, mely kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Ahogy az MME híréből megtudható, fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja, ennek nyomán rendszeresen keresgél a talajon is.

A zöld küllő a talajon is gyakran keresgél táplálék után

Jó hír, hogy hazai fészkelő állománya, mely jelenleg 15 000–17 000 párra tehető, növekedést mutat. Egész évben találkozhatunk velük, hiszen állandó madarunk, bár télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használ.

A versenyben, ahol összesen 11 123 szavazat érkezett, a kékbegy lett a második 32%-al, míg a vörös gém került a harmadik helyre 23%-al.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MME)

search icon