Mi az igazság a közösségi médiában terjedő kullancspetés poszttal kapcsolatban?
Mi az igazság a közösségi médiában terjedő kullancspetés poszttal kapcsolatban?

Nagyban terjednek a közösségi médiában azok a képek, melyeken állítólag kullancspetéket láthatunk egy felhívás keretében, miszerint azonnal el kellene távolítanunk a kertünkből ezt a kissé bizarr kinézetű tojáshalmazt, amennyiben rábukkannánk.

 „Figyelem! Ha ilyet látsz a kertedben vagy bárhol, azonnal távolítsd el! Kullancstojások!” – hívja fel figyelmünket a veszélyre a poszt, melybe leginkább hazai és külföldi kertészkedős oldalakon, csoportokban lehet belefutni, ráadásul különböző verziókban. Bizonyos változatok szerint a leghatékonyabban úgy szabadulhatunk meg a képeken látható anyagtól, ha elégetjük azt. Egyértelmű, hogy az illusztrációként használt fotók a frászt hozzák az emberekre, de vajon tényleg van okunk félelemre?

Annyiban bizonyosan, hogy a kullancsok emberre és állatra egyaránt veszélyt jelenthetnek. A hazánkban élő kullancsfajokról elmondható, hogy veszélyes fertőző betegségeket terjeszthetnek. Sőt, a klímaváltozás miatt már délebben honos kullancsfajok is otthonosan érzik magukat nálunk. Ilyen a Hyalomma nevű kullancs, amely a krími-kongói vérzéses láz vírusát is képes terjeszteni. De a közönséges kullancs sem kevésbé ártalmas, hiszen egy olyan baktériumot hordoz, amely a Lyme-kór kialakulásáért felelős.

A Dívány cikkéből ugyanakkor kiderül, hogy az egyik említett kép (a fenti) nem kullancsfészket ábrázol. A fotó már régóta futja köreit az interneten, így eljutott Robert B. Kimsey-hez, a Kaliforniai Egyetem kullancsokra szakosodott entomológusához is, aki szerint a fényképen látható fű méretéből ítélve a tojások biztosan nem kullancspeték. A professzor azt gyanítja, hogy a 2015-ből származó fotón egy ragadozó által kiköpött békapeték lehetnek.

A szakértő elárulta, hogy az igazi kullancspeték jóval kisebbek a képen láthatóknál, és az egész petehalom (mely 2-3.000 petéből áll) mindössze két kifejlett nőstény kullancs méretének felel meg – tehát egyáltalán nem annyira könnyű kiszúrni ezt a kertünkben, főleg, hogy a professzor nyilatkozatából kiderül, hogy a peték színe is inkább vörösesbarnás, nem pedig fekete.

Dr. Kimsey még hozzátette, hogy mivel a kullancspetéket könnyen össze lehet keverni más élőlények, például csigák, pókok vagy más rovarok petéivel, jobb, ha békén hagyjuk a kertünkben talált rovarfészkeket, és csakis akkor cselekszünk, ha biztosak vagyunk benne, hogy kullancspetékkel van dolgunk. Félő ugyanis, hogy ellenkező esetben egy másik, a helyi ökoszisztéma számára fontos faj egyedeit pusztítjuk el.

Környezetünk óvása az egész emberiség közös érdeke. Mindez kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Dívány
Kiemelt kép: Canva

search icon