

Mi szĂĽletik abbĂłl, ha bár kĂ©t kĂĽlönbözĹ‘ szakterĂĽletet kĂ©pviselĹ‘, ám igen elhivatott ember találkozik? Jelen törtĂ©netĂĽnkben egy harmadik „csoda”! BeszĂ©lgetĹ‘partnereim, Veres Viktor Ă©s Fábián Judit, az ÉnKertem alapĂtĂłi Ă©s Kálmán András mĂ©hĂ©sz erre az Ă©lĹ‘ pĂ©lda. A barátságbĂłl szĂĽletett meg a krĂ©mmĂ©z termĂ©kcsalád, amely valĂłdi kuriĂłzumnak számĂt hazánkban.
Jelenünket a múltból tudjuk igazán megérteni. Milyen hivatásbeli utat jártak be a közös találkozásig?
Kálmán András: A mĂ©hĂ©szkedĂ©ssel a bátyám kezdett el foglalkozni közel egy Ă©vtizede, de idĹ‘vel más utat vett az Ă©lete, Ăgy szĂvĂĽgyemnek tekintettem, hogy tovább gondozzam a családi mĂ©hĂ©szetĂĽnket. BiolĂłgusi hivatásom mellett önszorgalombĂłl, szakmai könyvek Ă©s ismerĹ‘sök segĂtsĂ©gĂ©vel mĂ©lyedtem el a mĂ©hĂ©szet rejtelmeiben.
Veres Viktor: Családi vállalkozásunk jelenlegi formájában 2019-tĹ‘l működik SiĂłfok egyik legszebb, vadregĂ©nyes rĂ©szĂ©n, Törekiben. Ezen a festĹ‘i tájon találtunk Judittal egy napsĂĽtĂ©ses nyugati lejtĹ‘t, itt felĂ©pĂtettĂĽk a gazdaságunkat, ahol elsĹ‘sorban a saját magunk által termesztett gyĂĽmölcsök, zöldsĂ©gek, fűszernövĂ©nyek feldolgozását vĂ©gezzĂĽk, gondosan válogatva Ă©s elĹ‘kĂ©szĂtve, hogy a napfĂ©ny Ăze Ă©s illata egĂ©sz Ă©vben eljuthasson vásárlĂłi közössĂ©gĂĽnkhöz.

Hogyan kezdĹ‘dött a krĂ©mmĂ©zek előállĂtása?
András: MĂ©hĂ©szkĂ©nt elsĹ‘sorban klasszikus fajtamĂ©zekkel, akác-, hárs-, repce-, napraforgĂł- Ă©s vegyes virágmĂ©zzel foglalkoztam. IdĹ‘vel kĂsĂ©rletezĂ©sbe kezdtem, Ăgy szĂĽletett meg a folyĂ©kony repcemĂ©zbĹ‘l az elsĹ‘ fahĂ©jas krĂ©mmĂ©z. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a krĂ©mmĂ©zbe akár liofilizált gyĂĽmölcsök is kerĂĽlhetnĂ©nek.
Viktor: 2022 tavaszán kezdtĂĽk a közös munkát Andrással, amikor összekevertĂĽk a mĂ©zĂ©vel a liofilizált málna- Ă©s eperport. KezdĂ©skĂ©nt csak egy-egy ĂĽveggel kĂ©szĂtettĂĽnk, majd hĂłnapokig tanulmányoztuk a vĂ©gbemenĹ‘ változásokat. Aztán egy nyári baráti kĂłstoltatáson elĹ‘rukkoltunk a fahĂ©jas, a málnás Ă©s az epres krĂ©mmĂ©zzel. Mind a három nagy sikert aratott, s vĂ©gĂĽl is ez indĂtott el bennĂĽnket a termĂ©kkĂ©szĂtĂ©s Ăştján.

Többször elhangzott a liofilizálás. Mit jelent pontosan ez az eljárás?
Viktor: A liofilizálás fagyasztott szárĂtást jelent. Bár a hĂ©tköznapokban ritkán találkozunk vele, a gyĂłgyszeripar már rĂ©gĂłta használja tabletták Ă©s porok előállĂtásához. A liofilezĂ©s, más nĂ©ven liofilizálás tartĂłsĂtásra szolgálĂł vĂztelenĂtĂ©s. Az Ăgy kĂ©szĂtett gyĂĽmölcsök szĂnezĂ©ktĹ‘l mentesek, nem tartalmaznak mestersĂ©ges aromákat Ă©s hozzáadott anyagokat. Az eljárás során a gyĂĽmölcs az eredeti vitaminmennyisĂ©gĂ©nek 96–98 százalĂ©kát megtartja, Ă©s nem bomlik le. Mindeközben az Ăzek Ă©s az aromák változatlanok maradnak.
Ezzel szemben aszaláskor a vitamin 50–60 százalĂ©ka marad csupán a gyĂĽmölcsben, Ă©s adalĂ©kanyagokat is használni kell ahhoz, hogy ne tapadjon össze Ă©s ne romoljon meg. Ha a liofilizált anyagokat meg tudjuk Ăłvni a vĂzfelvĂ©teltĹ‘l, akkor hűtĂ©s nĂ©lkĂĽl, szobahĹ‘mĂ©rsĂ©kleten Ă©veken keresztĂĽl is eltárolhatĂłk anĂ©lkĂĽl, hogy megromlanának. A liofilizált gyĂĽmölcsök a hagyományos szárĂtott gyĂĽmölcsök nagyszerű alternatĂvái, ugyanakkor kevesebb kalĂłriát tartalmaznak, mint az aszalt gyĂĽmölcsök.
András: A liofilizált gyĂĽmölcsöt Ăşgy kell elkĂ©pzelni, mintha az Ă©rĂ©s idejĂ©ben, frissen szedtĂĽk volna le a bokorrĂłl pĂ©ldául az epret. A liofilizálás rĂ©vĂ©n akár novemberben is ugyanazt a könnyű, roppanĂłs textĂşrát Ă©s eperĂzt Ă©rezhetjĂĽk a szánkban, mint a gyĂĽmölcs nyári szezonjában.

TartĂłsĂtĂłszer-mentessĂ©gre is törekszenek?
Viktor: Igen, ez az eljárás hatĂ©kony a tartĂłsĂtĂłszer-mentes termĂ©kek előállĂtásához. EgyĂ©bkĂ©nt ebben is egymásra találtunk Andrással, hiszen Ĺ‘ sem ad a mĂ©heinek semmilyen antibiotikumot vagy vegyszeres kezelĂ©st. ĂŤgy a krĂ©mmĂ©zekbe kevert gyĂĽmölcsöt Ă©s mĂ©zet valĂłban a termĂ©szetes állapotukban dolgozzuk fel.
András: A krĂ©mmĂ©zekhez repce-, illetve napraforgĂłmĂ©zet használok, melyet folyĂ©kony állapotban pergetek ki, s csak ezután krĂ©mesĂtek. Érdekes a folyamat, hiszen a mĂ©zkristályok ilyenkor kockaalakot vesznek fel, majd egy idĹ‘ után betonkemĂ©nysĂ©gűre állnak össze. A mĂ©zet a pergetĂ©st követĹ‘en 4–6 ĂłránkĂ©nt lassan átkeverem, Ăgy a kockaformák, gömb alakĂşvá kerekednek. EttĹ‘l válik a mĂ©z kenhetĹ‘ krĂ©mmĂ©. Az Ăgy kapott krĂ©mes állag elĂ©rĂ©se 1–1,5 hetet vesz igĂ©nybe. Ezután következik a liofilizált gyĂĽmölcs hozzáadása a mĂ©zhez.
A liofilizálás folyamata hogyan zajlik?
Viktor: A fagyasztva szárĂtás egy sĂĽtĹ‘höz hasonlĂthatĂł kamrában törtĂ©nik. Erre vákuumot kapcsolunk, Ă©s lefagyasztjuk a gyĂĽmölcsöket mĂnusz 40 fokra. Egy hosszabb eljárás során Ăłvatosan melegĂtve a tálcát, amelyen a gyĂĽmölcs van, a vĂz nem kĂ©pes jĂ©g halmazállapotbĂłl a folyĂ©kony vĂz halmazállapotába kerĂĽlni, hanem a vákuum miatt gĹ‘zkĂ©nt szublimál. ĂŤgy megmarad a gyĂĽmölcs textĂşrája Ă©s szövetszerkezete. A málnaszem pĂ©ldául egĂ©szben marad, de hiányzik belĹ‘le a vĂz. A folyamat hosszĂş, 24–36 Ăłrás is lehet, mĂ©gis ez a legkĂmĂ©letesebb eljárás. A tartĂłsĂtĂłszer-mentesen előállĂtott Ă©lelmiszer akár 25 Ă©vig sem romlik meg. Ezzel az eljárással kĂ©szĂtik az űrhajĂłsok Ă©lelmiszereit is, de a technolĂłgia a cukrászatok körĂ©ben is kedvelt, hiszen Ăgy egĂ©sz Ă©vben elĂ©rhetĹ‘ a friss Ă©s intenzĂv ĂzvilágĂş gyĂĽmölcs.
Mi adja a krémmézeik különlegességét?
Viktor: A liofilizált gyĂĽmölcsbĹ‘l gyĂĽmölcsport kĂ©szĂtĂĽnk, melyet liszt finomságĂşra Ĺ‘rölve a mĂ©zhez keverĂĽnk. Nem hĂgĂtjuk fel a mĂ©zet, amely Ăgy – a lifolizált gyĂĽmölcstĹ‘l Ă©s a csökkent vĂztartalomtĂłl – korlátlan ideig kĂ©pes elállni. A sűrűsĂ©gĂĽk miatt a krĂ©mmĂ©zeinket lekvárhelyettesĂtĹ‘kĂ©nt is lehet használni, pĂ©ldául kekszhez, kalácshoz, palacsintához, tĂşrĂłgombĂłchoz. A lehetĹ‘sĂ©gek tárháza gyakorlatilag vĂ©gtelen.

A krĂ©mmĂ©zeik tehát tartĂłsĂtĂłszer-mentes, friss, vitamindĂşs gyĂĽmölcsökbĹ‘l Ă©s házi repce-, illetve napraforgĂłmĂ©zbĹ‘l kĂ©szĂĽlnek. Az Ăzeket mi alapján álmodták össze?
András: A mai napig kĂsĂ©rletezĂĽnk az Ăzekkel. A mĂ©z Ă©s a gyĂĽmölcs arányát tekintve igyekszĂĽnk tartani az arany közĂ©putat. Egy biztos, az Ăşj Ăzek kidolgozásakor az elsĹ‘ tesztelĹ‘k mindig a családtagok Ă©s a barátok.
Viktor: Jelenleg 8-fĂ©le Ăzzel dolgozunk. A három nagy klasszikus a fahĂ©j, a málna Ă©s az eper, de mostanában kedvelt Ă©dessĂ©geink Ăzvilágát is harmonizáljuk a mĂ©zzel. Ilyen a fekete erdĹ‘, amely holland kakaĂł Ă©s liofilizált meggy keverĂ©ke. Az After 9, vagyis a mentás csokoládĂ© mousse, amelyhez holland kakaĂłt Ă©s liofilizált mentát használunk. A csokiimádĂłk számára egy klasszikus csokoládĂ©s krĂ©mmĂ©zĂĽnk is van az ĂnyencsĂ©gek között. A tĂ©li idĹ‘szakra is gondolva megálmodtuk az almás pitĂ©s krĂ©mmĂ©zet, amely liofilizált alma Ă©s egy csipetnyi fahĂ©j keverĂ©ke. A karácsonyi ĂĽnnepek másik nagy kedvence pedig a narancsos krĂ©mmĂ©z, ez liofilizált narancshĂ©jbĂłl kĂ©szĂĽl.

Az érdeklődök hogyan érhetik el a termékeiket?
Viktor: KistermelĹ‘kkĂ©nt kĂĽlön-kĂĽlön is forgalmazzuk a termĂ©keinket. András a fajtamĂ©zeit, mi pedig Judittal a liofilizált gyĂĽmölcseinket. A krĂ©mmĂ©zek tekintetĂ©ben lehetĹ‘sĂ©g van szemĂ©lyes átvĂ©telre, annak pedig, aki esetleg az ország távoli pontján Ă©l, alternatĂvakĂ©nt a webshopunkat ajánljuk, melyen keresztĂĽl megrendelheti a kiválasztott termĂ©keket. A kĂnálatunkban kĂłstolĂłcsomagok is elĂ©rhetĹ‘k, pĂ©ldául a tĂ©li szezonra ajánljuk a fahĂ©jas – almás pitĂ©s – narancsos kiszerelĂ©st, amely remek választás lehet kávĂ© vagy tea mellĂ© egy hideg tĂ©li napon.
Hogyan látják a krémmézek jövőjét?
András-Viktor: A mĂ©z az egyik legegĂ©szsĂ©gesebb Ă©lelmiszer, s bár a hazai mĂ©hĂ©szet nincs könnyű helyzetben, amĂg támogatjuk egymást emberileg Ă©s szakmailag is, addig nincs miĂ©rt borĂşsan látni a jövĹ‘t. A hazai mĂ©zfogyasztás nĂ©pszerűsĂtĂ©sre pedig kiválĂł lehetĹ‘sĂ©get biztosĂtott az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatĂłsági expĂł is. BĂzunk benne, hogy folytatĂłdik ez a remek kezdemĂ©nyezĂ©s. Folyamatosan keressĂĽk az Ăşj alternatĂvákat, Ă©s bĂzunk abban, hogy krĂ©mmĂ©zeink Ăzvilága sok Ănyencnek adhat örömteli pillanatokat.


