Kulcsfontosságú lehet a kender a klímaváltozás elleni küzdelemben
Kulcsfontosságú lehet a kender a klímaváltozás elleni küzdelemben

A klímaváltozás megfékezése kapcsán igen ritkán emlegetett kender modern fajtái rendkívül hatékonyak a szén-dioxid elnyelésében és megkötésében.

A kender a világ egyik leggyorsabban növekedő növénye, 100 nap alatt akár 4 méter magasra is megnőhet. A kutatások szerint ez a növény kétszer olyan hatékony a szén-dioxid megkötésében, mint a fák: 1 hektár kender évente 8-22 tonna szén-dioxidot nyel el, többet, mint bármelyik erdő. A szén-dioxid tartósan rögzül a kenderrostokban, amelyekből számos termék, többek között textil, gyógyszer, épületszigetelés és beton készülhet, a BMW még a különböző autóalkatrészeknél is felhasználja a műanyag helyettesítésére.

Egyes országokban azonban az ipari kender még mindig ellenőrzött kábítószernek minősül, és a növény termesztéséhez a belügyminisztérium engedélye szükséges. Nagy-Britanniában csak mintegy 800 hektáron termesztik, de a Yorki Egyetem és a Biorenewables Development Centre dolgozik azon, hogy ezt a területet 80 000 hektárra növeljék, és a kendert az Egyesült Királyság vezető növénykultúrájává tegyék.

(Forrás: The Guardian)

search icon