Különösen fényesen fog ragyogni a Jupiter ma estétől
Különösen fényesen fog ragyogni a Jupiter ma estétől

Szokatlanul fényesen ragyog majd a Jupiter az éjszakai égbolton november 3-án, azaz ma este. Az óriásbolygó ugyanis ekkor kerül oppozícióba, vagyis a Földdel való szembenállásba, tündöklésében pedig még egészen hosszan gyönyörködhetünk.

November 3-án, pénteken este a keleti égbolton mindenki megcsodálhatja az igéző fényességű, tündöklő csillagszerű égitestet, mely éjfél előtti delelésekor már egészen magasan ragyog majd az égen – írták a Svábhegyi Csillagvizsgáló MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzátéve, hogy ez a jelenség most azért is különleges, mert a bolygó 12 éves keringése során 2023 januárjában került a legközelebb a Naphoz.

A földpályán kívül keringő bolygóknak van egy kitüntetett helyzete, melyet a Nappal való szembenállásnak vagy oppozíciónak neveznek. Oppozíció során a Földről nézve a bolygó pontosan a Nappal ellentétes oldalon van, tehát a Föld a Nap és a bolygó közé szorul. Ilyenkor van a bolygó a legközelebb a Földhöz, ezért ekkor látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek.

Jupiter 12 éves keringési ciklusában 2023. január 22-én került napközelbe. Az ezt megelőző és követő oppozíciókat nevezik nagy oppozíciónak. Ilyenkor kerül a bolygó a legközelebb a Naphoz, és oppozíciója során a Földhöz is. A tavaly szeptemberi oppozíció alatt egy hajszálnyi mértékben nagyobb volt a bolygó mérete: akkor 49,9 ívmásodperc átmérőjű volt, most 49,5 ívmásodperces lesz.

A Jupitert nehéz eltéveszteni: az esti keleti égbolt legfényesebb égiteste (ha a Hold éppen nem látszik). Egészen addig uralja az eget, amíg hajnalban felkel a Vénusz. Jelenleg a Kos csillagképben tartózkodik, majdnem a Cet határán. A Jupiter egészen január végéig lesz megfigyelhető teljes pompájában a delelési magasságán. Ezt követően egyre hamarabb nyugszik majd, míg április elején végül el nem tűnik a Nap fényében.

A Jupiter szabad szemmel is látványos lesz, azonban igazán távcsőben tárja fel szépségeit. Már egy kisebb kézi távcsővel is látható lesz négy legnagyobb holdja, az Io, az Europa, a Ganymedes és a Callisto.

A jelenséget az ország több pontján is megcsodálhatják a látogatók a csillagvizsgálókban. Budapesten, a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai novemberben és decemberben is bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon