Lassan eljön az ideje a téli madáretetés befejezésének
Lassan eljön az ideje a téli madáretetés befejezésének

Magyarországon a madarak nyári etetése szükségtelen, sőt káros is lehet, mert az önfenntartó egészséges populációk fennmaradása csak akkor lehetséges, ha a madarak az élőhelyi környezetükhöz alkalmazkodva élnek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) összefoglalója szerint április közepe táján mindenképp tanácsos abbahagyni a madarak etetését.

Az utolsó időszakban, nagyjából március közepétől a madáretetőnk eleségkínálatát is érdemes némileg átalakítani, ekkorra ugyanis a rovarevők már találnak maguknak megfelelő eleséget, a helyükre érkező egyéb fajok (például a tengelic, a zöldike vagy a meggyvágó) pedig inkább az aprómagvakat kedvelik.

A tavaszi enyhülés beálltával (melegebb években akár már április első felében) abba kell hagynunk az etetést, hiszen ekkorra már a megújult rovarpopuláció mellett a növényzet is megfelelő táplálékbázist kínál a madaraknak.

Az etetés abbahagyását számos érv támogatja. Az MME szakértője szerint a mesterségesen előidézett tavaszvégi–nyári táplálékbőség – a táplálék könnyű megszerezhetősége miatt – infantilizálja az egyedeket, elkényelmesíti a szülőket, a természetestől eltérő táplálékviszonyokhoz szoktatja hozzá az újabb generációkat, sőt akár egyes fajok elhullásához is vezethet.

Külföldön például azt figyelték meg, hogy a cinegék napraforgómagot hordtak az egyébként rovarevő fiókáiknak, amit ők képtelenek voltak megemészteni, az emésztőrendszerükben felhalmozódó élelemtől pedig végül elpusztultak.

Az MME részletes útmutatójában bemutatja az etetés elhagyásának fontosságát és azt, mivel segíthetjük a madarakat a most következő időszakban.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MME) Borítóképünkön egy tengelic látható.

search icon