Lehetséges az öregedés lassítása
Lehetséges az öregedés lassítása

Az emberi élettartam összefügg egyes sejtjeink öregedésével. Három évvel ezelőtt a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kutatócsoportja megfejtette az öregedési folyamat mögött álló alapvető mechanizmusokat. Észrevették, hogy az azonos környezetben lévő sejtek eltérő öregedési útvonalakat járhatnak be. Miután azonosítottak két különböző irányt, amelyet a sejtek az öregedés során követnek, a kutatók genetikailag manipulálták ezeket a folyamatokat, hogy meghosszabbítsák a sejtek élettartamát.

A sejtek, köztük az élesztő, a növények, az állatok és az ember sejtjei mind tartalmaznak génszabályozó áramköröket, amelyek számos élettani funkcióért, köztük az öregedésért is felelősek. A kutatócsoport egy intelligens öregedési folyamatot szeretne megvalósítani, amely a sejtek élettartamát úgy hosszabbítja meg, hogy a sejtek öregedését az egyik öregedési mechanizmusról a másikra váltja, vagyis a sejtet az egyik útról a másikra tereli.

Az új tanulmányban a kutatók genetikailag átprogramozták a sejtek öregedését irányító áramkört. Az áramkör arra készteti a sejtet, hogy időszakosan válasszon a két öregedési út közül, elkerülve a tartós elköteleződést bármelyikben, ezáltal lassítva a sejt öregedését. 

A kutatók ebben a tanulmányban először számítógépes szimulációkat használtak a sejt öregedési mechanizmusának feltérképezéséhez. Ez az első alkalom, hogy szintetikus biológiai és mérnöki elveket alkalmaztak a génáramkörök befolyásolására és az öregedési folyamat átprogramozására a hosszú élet megalapozása érdekében.

A kutatócsoport élesztősejteket vizsgált az emberi sejtek öregedésének modelljeként. A sejtek mozgásának irányítása az élesztősejtek élettartamának 82%-os növekedését eredményezték a normál körülmények között öregedő sejtekhez képest. 

A szintetikus biológia új vívmánya alkalmas arra, hogy átformálja az öregedés késleltetésével kapcsolatos tudományos megközelítéseket. Az új kutatás bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az öregedés lassítása lehetséges azáltal, hogy a sejtek mozgásának irányát befolyásoljuk a megfelelően megtervezett génáramkörök segítségével.

A kutatócsoport jelenleg különféle emberi sejttípusok, köztük őssejtek és neuronok öregedésére is kiterjeszti kutatásait.

(Forrás:  phys.org)

search icon