Letaszították a trónról a border collie-t
Letaszították a trónról a border collie-t

Az intelligencia és a kognitív képességek felmérése céljából új vizsgálatot végeztek a kutyák körében.  

A vizsgálat nem teljes körű, mivel csak 13 fajta 1002 egyedén végezték el a teszteket. A kutatás tanulmányában leírtak szerint a híresen kimagaslóan magas intelligenciával rendelkező border collie csak a második lett, az első helyet egy másik fajta nyerte el. 

A Magyar Mezőgazdaság beszámolója szerint, a vizsgálatban résztvevő kutyák a smartDOG kognitív tesztet „töltötték ki”, amely során a kutya problémamegoldó képességét és stratégiáját, impulzuskontrollját, az emberi gesztusok olvasásának képességét, az emberi másolás képességét, a viselkedést, a memóriát és a logikát vizsgálták. 

Ezzel számos vizsgálati körülmény között fajtakülönbségek mutatkoztak. A labrador retrieverek például remekül olvassák az emberi gesztusokat, a térbeli problémamegoldó képességük viszont kevésbé jó. A résztvevő kutyák között szerepeltek border collie-k is, akik a legtöbb teszten jól teljesítettek. Azonban 9 ponttal felülmúlták őket, a népszerű őrző-védő és munkakutyaként ismert belga malinois-ok, akik a lehetséges 39 pontból 35 pontot értek el a smartDOG kognitív tesztjein. 

A beszámoló rámutat arra is, hogy a malinois fajtájú kutyáknak is akadtak hiányosságaik. A hengerteszt kifogott rajtuk, amely során a kutyákat arra tanították, hogy egy átlátszatlan henger belsejéből kapjanak jutalmat. A hengert aztán kicserélték egy átlátszó hengerre, a tesztet pedig akkor tekintették sikeresnek, ha a kutya továbbra is a henger belsejéhez futott a jutalmáért ahelyett, hogy megpróbált volna közvetlenül átmenni az oldalán. A malinois-ok rosszabb eredménye azzal magyarázható, hogy szolgálati munkakutyaként nagy és gyors reakciókészségre van szükségük, ami alacsony gátló kontrollhoz kapcsolódik. 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fajtafunkciók befolyásolják a kognitív képességeket, ez azonban nem magyarázhatja meg az összes fajtakülönbséget, mivel egyes kutyák kognitív pontszámai meghaladták a tőlük elvárható értékeket. 

(Magyar Mezőgazdaság)  

search icon