Tényleg létezik a The Last of Us zombicsináló gombája? Mi sem vagyunk biztonságban?
Tényleg létezik a The Last of Us zombicsináló gombája? Mi sem vagyunk biztonságban?

Hétfőn debütált az HBO streaming platformján a Last of Us című 2013-as videójáték alapján készített sorozat. Ahogy az már az első részben kiderül: a civilizáció szinte teljes pusztulását egy Cordyceps nevű gombafaj okozza, mely átveszi az irányítást a fertőzöttek tudata felett, lényegében zombivá változtatva őket. A legdurvább az egészben pedig az, hogy az egész nem is áll túlságosan távol a valóságtól: gombazombik léteznek, épp csak nem az emberek között kell keresni őket.

Zombigombák támadása

A Cordyceps valójában nem egyetlen gombafaj, hanem egy több mint 400 fajt számláló nemzetség, melynek minden tagja élősködő. Ez azt jelenti, hogy élő szervezetekből szerzik a táplálékukat, a gazdatestet károsítva vagy akár el is pusztítva. A természetben a Cordyceps-fajok elsősorban rovarok testéből táplálkoznak, de előfordulnak más gombákon élősködő tagjaik is.

A Cordyceps-ek néhány faja, melyek a videójátékot, illetve a belőle készült sorozatot ihlették, képes a „megtámadott” rovarok viselkedését befolyásolni, sőt egyenesen átvenni felettük az uralmat. Az egy-egy fajra specializálódott gombák legfőbb áldozatait trópusi hangyafajok jelentik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

João Araújo (@joaofungo) által megosztott bejegyzés

Amikor az óvatlan hangya belelép egy gombaspórába, az megtapad a testén, és rögtön elkezd gombafonalakat növeszteni az állat testébe. Az eleinte észrevétlenül terjedő gomba az áldozat testének egyre nagyobb részét felemészti, majd amikor már az áldozatból kiszipolyozott mindent, amit lehetett, átveszi az irányítást az áldozat idegrendszere felett is. A parazita parancsainak engedelmeskedve a hangya egy magas fűszálra mászik, majd csáprágóival rögzíti magát, és rövidesen elpusztul. Eközben a gomba már teljesen beszőtte a hangyát fonalaival. Végső felvonásként termőtestével szinte kirobban a tetemből, és elkezdi szélnek ereszteni nagyszámú spóráját, és a folyamat újraindul.

Egy másik nemzetségbe tartozó faj, az Entomophthora muscae a házilegyeket támadja, egészen elképesztő taktikával. A nőstények szervezetébe bejutva nagyjából hat nap után átveszik az irányítást, és arra késztetik a zombivá vált állatot, hogy a lehető legmagasabb pontra repüljenek, ahol aztán elpusztulnak. Ekkor a tetem olyan kémiai anyagot kezd el kibocsátani, mely gyakorlatilag megbabonázza a hím rovatokat, melyek a fertőzött nőstények tetemével kezdenek párosodni. Ezzel a spórák átkerülnek a hímekre, melyek további nőstényeket fertőznek meg velük, illetve maguk is a testükből táplálkozó gombák áldozatává válnak.

A zombigombák támadásáról is a felmelegedés tehet?
A sorozat első perceiben egyértelművé teszik: egy embereket ilyen módon megtámadó gombafaj elsősorban akkor tud kifejlődni, ha ezt a környezeti feltételek lehetővé teszik. A szükséges feltétel pedig esetünkben a meleg és a párás levegő. A film szerint a globális klímaváltozás hatására 2003-ban válik ideálissá a környezet ahhoz, hogy a Cordyceps-ek néhány nap alatt romba döntsék az általunk ismert emberi világot.

Emberre is támadnak a zombigombák?

A kutatók álláspontja szerint nagyon valószínűtlen, hogy a hangyákat és más rovarokat zombifikáló fajok egyszer csak az embert vegyék célba. Egy ilyen ugrás szinte lehetetlen, hiszen az emberek, illetve tágabban az emlősök biológiája nagyon távol áll a rovarokétól, a Cordyceps-ek pedig évmilliók során specializálódtak ezekre.

Bár a vírusok esetében, ahogy a Covid19 kapcsán is szóba került, létezik a fajok közötti ugrás, az úgynevezett zoonózis, ám ez a gombák esetében ilyen formában nehezen elképzelhető. A szakértők szerint, ha képes lenne egy zombigombafaj megtelepedni az emberben, még akkor sem lennének meg az eszközei, hogy manipulálja az agyunkat. A zombigombák a rovarokon belül is csak egy korlátozott kört, leginkább egy-egy fajt képesek megfertőzni, ráadásul ez is csak évmilliók közös evolúciója után vált lehetségessé.

Amit végképp nem gondolnál: a Cordyceps-eknek gyógyhatásuk is van

A Cordyceps sinensis vagy kínai hernyógomba egy lepkefaj lárváin élősködik, nagyjából hasonlóan, mint társai a hangyákon. A lárvákból kinövő termőtesteket a keleti orvoslás előszeretettel használja, az utóbbi években pedig a nyugati világban is egyre elterjedtebbé válik. Általában az immunrendszer erősítésére, a vérellátás javítására, a légzőszervi megbetegedések kezelésére, esetleg a libidó vagy a sportteljesítmény javítására használják. Pozitív tulajdonságait több vizsgálat is alátámasztotta.

Cordyceps sinensis
search icon