Leváltja a környezetszennyező módon bányászott gyémántokat a világ legnagyobb ékszerkereskedője
Leváltja a környezetszennyező módon bányászott gyémántokat a világ legnagyobb ékszerkereskedője

A Pandora nevű cég, mely évente 100 millió darab ékszert értékesít világszerte, a jövőben kizárólag mesterséges úton előállított gyémántokat értékesít majd.

A koppenhágai székhelyű vállalat Nagy-Britanniában adja ki első, kizárólag szintetikus kövek felhasználásával készült kollekcióját, melyet 2022-től más piacokra is bevezet majd. Az intézkedés mögött elsősorban környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok állnak.

Ahogy azt Alexander Lacik, a cég vezérigazgatója mondta, a gyémántoknak egyszerre kell megfizethetőnek és fenntarthatónak is lenniük. A laborban gyártott drágakövek pedig mindkét kritériumnak megfelelnek, fizikai, optikai és kémiai tulajdonságaik minden tekintetben megegyeznek a bányászott gyémántokéval, előállításuk azonban jóval környezetbarátabb, ahogy az áruk is lényegesen olcsóbb.

Jelenleg körülbelül 10-szeres az bányászott és a mesterséges gyémántok közötti árkülönbség, utóbbiak ára pedig várhatóan tovább esik majd.

Ezzel együtt az igen környezetszennyező bányaipar nem a Pandora intézkedésétől fog összeomlani, hiszen a tavaly bányászott 85 millió gyémántból a Pandora csupán 50 ezer darabot használt fel. Mégis fontos és jelzésértékű a bejelentés, amelyet a cég azzal folytat majd, hogy 2025-től kizárólag újrahasznosított ezüstöt és aranyat fog használni.

A világ gyémántipara napjainkban nagy változásokon megy keresztül, a bányászott mennyiség a legtöbb termelő országban csökken. Ahogy a BBC írja, a 2017-es több mint 150 millió karáthoz képest tavaly már csak 111 millió karátot bányásztak, miközben a laborgyémántok mennyisége gyorsan nő.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon