Magyar beruházás az elektronikai hulladékok újrahasznosítására
Magyar beruházás az elektronikai hulladékok újrahasznosítására

Nemesfém tartalmú elektronikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozik az a cég, mely részben állami támogatásból, most új üzemet nyithat a Vajdaságban. A cég a jövőben veszélyes hulladékok feldolgozását is tervezi.

A Metal Shredder Hungary Kft új, Szerbiában létesülő üzemének 546 millió forintos beruházáshoz 325 millió forint kormányzati támogatás is társult. Az új üzem nem csupán a körkörös gazdaság és az elektronikai hulladékok helyben való feldolgozása miatt fontos, de a két ország gazdasági kapcsolatait is élénkíti.

Török András, a Metal Shredder Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a cég több mint egy évtizede része a magyar hulladékgazdálkodási iparnak, több eljárása iparjogvédelem alatt áll. Napelemek, lítium akkumulátorok feldolgozását is tervezik kifejleszteni, több projektjük van folyamatban.

A cég a különböző iparágakban felhasznált termékeket teszi újra alkalmassá az ipari felhasználásra. Tevékenysége azért is lesz fontos Szerbiában, mivel itt található a világ legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó kapacitása. A Metal Shredder a gyártáskor képződő anyagok újrafeldolgozásában tud majd fontos szerepet vállalni.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter szerint a beruházás „új hidat épít Szerbia és Magyarország között”. Ez annak fényében is fontos, hogy az elmúlt években a két ország kapcsolatát soha nem látott jó viszony, hatékony együttműködés jellemzi.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI) Borítókép: MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

search icon