Ma van az ózon világnapja
Ma van az ózon világnapja

Földünket pajzsként védi a káros sugaraktól az ózonpajzs, azonban néhány évtizedig az emberi tevékenység nyomán úgy tűnt, hogy ezt a létfontosságú védvonalat elveszíthetjük. Az 1987. szeptember 16-án aláírt montreáli jegyzőkönyv azonban komoly sikertörténetként vonult be a környezetvédelem történetébe, mára 189 ország csatlakozott hozzá, eredményeképp pedig megállt az ózonréteg csökkenése.

Az ózon világnapján a jegyzőkönyv aláírásának évfordulóján tartják. A nagy hatású környezetvédelmi megállapodás keretében az országok megállapodtak abban, hogy az ózonréteget károsító anyagok használatát beszüntetik, illetve egy menetrendet is meghatároztak ezen vegyületek fokozatos kivezetésére.

Mára papíron csak a hidrokloro-fluorokarbonok (HCFC) használata engedélyezett, de ezek is hamarosan teljes kivezetésre kerülnek. Az intézkedéseknek hála az ózonréteg pusztulása megállt, sőt egyes adatok szerint annak regenerálódása is megindult.

Az montreáli jegyzőkönyv nem csupán azért nagyon fontos mérföldkő, mert egy potenciálisan katasztrofális ökológiai összeomlást sikerült vele elkerülnünk, hanem azt is bizonyítja, hogy ha a világ országai összefogva, egyként cselekednek, akkor képesek legyőzni a fenyegető kihívásokat.

search icon