A magyar pálinka világszerte elismert
A magyar pálinka világszerte elismert

Ünnepélyes díjátadóval zárult az idei Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny.

Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a 2025. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségén hangsúlyozta, hogy a fiatalabb generációk változó fogyasztási szokásai és az időjárási kihívások ellenére továbbra is biztosítani kell, hogy a pálinka megtartsa méltó helyét a hazai és a nemzetközi piacon. Ehhez elengedhetetlen az ágazati szereplők összefogása, a szakmai szervezetek együttműködése, valamint a fogyasztók bizalma.

Dr. Felkai Beáta Olga kiemelte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) évente több száz pálinkaterméket bevizsgál, és a legújabb adatok szerint a kereskedelmi forgalomban kapható pálinkák minősége évről évre egyre jobb. A termékek csupán 5 százalékánál merült fel kifogás, ami a korábbi időszak értékeihez képest negyedannyi problémát jelent, ami nagyon látványos előrelépés. A javuló eredmények jól mutatják, hogy a magyar pálinka nemcsak a hagyományokra épít, hanem folyamatosan fejlődik is. A kiváló minőséget az alapanyagok mellett a szigorú szabályozás, a folyamatos ellenőrzés és a szakmai együttműködés garantálja.

A magyar pálinka világszerte elismert különlegessége, hogy kizárólag hazai gyümölcsökből készül, hozzáadott cukor, ízesítők vagy adalékanyagok nélkül.

A 2025. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyre összesen 332 pálinkatétel érkezett, melyeket a Nébih előzetesen bevizsgált, biztosítva a verseny szakmai színvonalát. A pálinkákat a hivatal által felkészített, magasan képzett bírálók értékelték. A „Magyarország legjobb pálinkája – 2025” díjat idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei NVMEN Pálinkafőzde almapálinkája (2024) nyerte el.

A „Nébih pálinkája” cím odaítélésében a hivatal a Maradék nélkül program céljait, azaz az élelmiszerpazarlás csökkentését vette figyelembe. Az elismerést a Brill Pálinkaház Néro érlelt törkölypálinkája kapta, amely igazolja, hogy a melléktermékekből is készülhetnek kiváló minőségű, értékes italok.

(Agrárminisztérium)

Fotó: Canva

search icon