Magyarországnyi erdő égett le a világon tavaly
Magyarországnyi erdő égett le a világon tavaly

Világszerte majdnem megkétszereződött a legégett fák mennyisége az elmúlt húsz év alatt – idézte a BBC hírportálja a Global Forest Watch, a világ erdőit figyelő internetes portál adatait.

A magasabb hőmérsékleteket és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás az egyik fő tényezője ennek a növekedésnek. Az új adatok segítségével a kutatók megkülönböztethetik az erdőtüzek okozta faveszteséget, valamint a mezőgazdaság, fakitermelés és a szándékos gyújtogatás okozta erdőpusztulást.

2021 a második volt a legpusztítóbb erdőtüzek éveinek sorában: Portugália területének megfelelő nagyságú erdőterület veszett oda. Portugáliáról pedig tudjuk, hogy méretét és lakosságszámát tekintve is nagyjából megfeleltethető hazánknak, így még kézzelfoghatóbb a tűz mértéke, ha azt mondjuk: Magyarországnyi méretű erdőterület vált a tüzek martalékává tavaly.

Ez durván kétszer akkora, mint húsz évvel ezelőtt. Megdöbbentő, mennyivel pusztítóbbá váltak a tüzek ilyen rövid idő alatt.

–mondta James McCarthy, a Global Forest Watch elemzője az MTI szerint

A tűz okozta erdőveszteségek elsősorban az északi országokban, így Oroszországban és Kanadában voltak érezhetők. Míg a tűz természetes jelenség a régóta meglévő erdőkben, a pusztítás mértéke 2021-ben Oroszországban példa nélküli volt. Szerte a világban 9,3 millió hektár égett le, ennek több mint fele Oroszországban pusztult el.

Aggasztó, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbak, egyre súlyosabbak és egyre több szén-dioxidot szabadíthatnak fel a talajból.

–mondta James McCarthy
search icon