Májusig lehet jelentkezni a „Föld bajnokai” pályázatra
Májusig lehet jelentkezni a „Föld bajnokai” pályázatra

A környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatására és népszerűsítésére első ízben hirdeti meg az E.ON Hungária Csoport a „Föld bajnokai” nevű pályázatát, melyre olyan diákokból, tanárokból vagy akár szülőkből álló iskolai és óvodai közösségek jelentkezését várják, amelyek elkötelezetten tesznek a fenntartható jövőért.

Egy-egy iskolai vagy óvodai fenntarthatósági projektre akár 2,5 millió forint összegű támogatást nyerhetnek a közösségek zöld elképzeléseik megvalósításához. A díjakat az E.ON a Föld bajnokai ősszel rendezett gálája keretében adja át.

A fenntarthatóság az E.ON Hungária Csoport számára olyan alapérték, mely minden egyes cselekedetünket inspirálja. Elkötelezettek vagyunk olyan programok támogatásában, amelyek célja, hogy segítsen a gyerekeknek abban, hogy minél korábban megismerjék a környezettudatosság fontosságát. Hiszünk abban, hogy jelentős és tartós változást elérni csak összefogással lehet, ezért keressük most a „Föld bajnokait”, és szeretnénk megtalálni és támogatni a legizgalmasabb iskolai vagy óvodai fenntarthatósági programokat. A legjobb pályázatokat be is mutatjuk majd, hiszen fontos számunkra, hogy ezek felkarolásával inspirációt nyújtsunk másoknak, akik szeretnék a környezettudatos és fenntartható szemléletet beépíteni a gyerekek mindennapjaiba

– mondta el Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője.

A környezeti és fenntarthatóságra nevelés kis lépésekkel kezdődik, az E.ON pedig abban hisz, hogy a legkisebb iskolai vagy óvodai közösségek projektjei is képesek változást előidézni a szűkebb környezetükben. Közös szemétgyűjtéssel, a helyi patak megtisztításával, vagy egy rovarbarát virágoskert kialakításával is sokat tehetünk a fenntarthatóbb holnapért, a programokba bevont gyerekek pedig egyre nyitottabbá válnak a zöld kezdeményezések iránt.

Az ökotudatos szemléletmód nem a tananyag része, hanem észrevétlenül itatja át a gyerekek iskolás mindennapjait. Fontosnak tartjuk, hogy a diákokat a zöld programjaink aktív részeseivé tegyük, és azt tapasztaljuk, hogy ezeket nem feladatként, hanem egy számukra fontos és élvezetes közösségi programként élik meg. Legyen szó a madárbarát parkunk csinosításáról, vagy egy közös kupakgyűjtő akcióról, mindenki szereti kivenni a részét a Föld megmentéséből. Egy ilyen pályázat a gyerekeknek még több tudást, tapasztalatot, az intézményeknek pedig hatalmas segítséget jelent a programok továbbfejlesztéséhez

– teszi hozzá Dicső István, az ökoiskolaként működő budapesti Kosztolányi Dezső Általános Iskola igazgatója.

Az E.ON a Föld bajnokai pályázatokat a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, az üvegházhatású gázok, a levegőtisztaság, a vizek védelme, az újrahasznosítás, a természeti erőforrások és a biodiverzitás témakörében várja. A részletes pályázati kiírást és pályázati lapot a Föld bajnokai oldalon találják meg az érdeklődők.

A beérkező pályázatokat öttagú zsűri bírálja el. A zsűriben Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgatója mellett olyan, – a fenntarthatósághoz és energetikához kapcsolódó – szakemberek és közéleti szereplők foglalnak helyet, mint Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ klímajelentéseket készítő testületének alelnöke, Kump Edina, környezetkutató, a Körforrás szakmai vezetője és alapítója, Szomolányi Katalin, fenntarthatósági szakértő, a Planet Fanatics alapítója és Pokorny Lia színésznő, a Holnapra is marad című fenntarthatósági szemléletű receptgyűjtemény szerzője.

Azért fontos az E.ON pályázata, mert az ovisoktól egészen a középiskolásokig mindenkinek ad lehetőséget, hogy ne csak elméleti szinten, hanem a gyakorlatban is meg tudják valósítani azokat a fenntarthatósági programokat, amikre egyébként nem biztos, hogy lenne lehetőségük

– mondta el Kump Edina, a Föld bajnokai pályázat zsűritagja.

A pályázatok beadási határideje: 2023.05.01.

(EON)

search icon