Már az ókorban is sújtotta az embereket az ólomszennyezés

Már az ókorban is sújtotta az embereket az ólomszennyezés
Már az ókorban is sújtotta az embereket az ólomszennyezés

A bibliai korokban, 3000 évvel ezelőtti városias települések temetőiben elhantolt csontvázak fogainak vizsgálatából kiderült, hogy már abban az időben is környezetszennyezés sújtotta az embereket, elsősorban ólom került a szervezetükbe.

A fogminták vizsgálata alapján az eltemetett emberek harmada gyermekkorában, esetleg már az anyaméhben ki volt téve a mérgező nehézfémekkel való találkozásnak – állapították meg izraeli geológusok és régészek a Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A kutatócsoportot vezető Jigal Erel professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem geokémikusa szerint a fogakban észlelt ólomszintek nem voltak elég magasak ahhoz, hogy kiváltsák az ólommérgezés hatásait, negyede volt a Római Birodalom ipari központjaiban, vagy töredéke a modern korban, az ólommentes üzemanyagok előtt a városközpontokban mért szinteknek.

Az ólomszennyezés még ma is komoly probléma. A 2000-ben hazánkban is betiltott ólmozott benzin 80 éven át mérgezte az embereket súlyos betegségeket okozva. Jelenleg a nagyvárosok elöregedett, még ólomból készült vízvezetékei a legnagyobb szennyezők. A budapesti ivóvíz, főleg a belső kerületekben, néhol súlyosan kockázatos kategóriába esik. A lehetséges ólomszennyezettség mértékét ezen a térképen lehet megtekinteni.

Forrás: mti

search icon