Már látogatható a Zselic legmagasabb pontjára épült új kilátó
Már látogatható a Zselic legmagasabb pontjára épült új kilátó

Október 26-án adták át a természetjáróknak a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Baranya vármegyei szakaszán, a Hollófészek magaslatra épített kilátót.

Fotó: turistamagazin.hu

Talán sokan nem tudják, hogy a Zselici dombság lemagasabb pontja Baranya vármegye északi részén található. Ez a vármegye egyike hazánk legváltozatosabb földrajzi adottságokkal rendelkező megyéinek, ahol ártér, dombság és hegyvidék kapcsolódik egymáshoz.

A Hollófészek magaslat 358,5 méterrel a Balti tenger szintje felett fekszik, itt épült a 27,67 méter magas, kilenc szintes kilátó. 119 lépcsőfokát megmászva érünk fel a legfelső szintre, itt 381 méterrel a tengerszint felett állunk. A kilátó Szatyor Győző fafaragó népi iparművész tervei alapján épült.

Tiszta időben nemcsak a sokszínű zselici tájat és a Mecsek vonulatát csodálhatjuk meg, hanem a horvátországi Papuk-hegység, sőt akár a Balaton-felvidék jellegzetes formájú hegyei is láthatóak. Az építmény szerkezete tölgyfa, állékonyságát acél szerelvények biztosítják. A kilátó 4464 db elemből áll, 62 köbméter fa, és 7,2 tonna acél felhasználásával készült.

A Hollófészek-kilátó megközelítése több irányból lehetséges, ám csak gyalogosan, illetve kerékpárral történhet. A legkönnyebben Nagymátéról, a vadászház közelében kialakított kavicsos parkolóból, a kék négyzet, majd a kék sáv, végül a kék háromszög jelzést követve, egy könnyű 1,5 kilométeres sétával juthatunk el a kilátóhoz. Nagymátéig aszfaltozott erdészeti feltáró úton gépjárművel is lehet közlekedni.

(forrás és kiemelt kép: turista magazin)

search icon