Még mindig keveset tudni a dinoszauruszok nemi életéről
Még mindig keveset tudni a dinoszauruszok nemi életéről

A 66 millió éve kihalt fajjal kapcsolatos felfedezések máig a legizgalmasabb hírek közé sorolhatóak. Talán az sem véletlen, hogy napjainkban több paleontológus kutatja a dinoszauruszok maradványait, mint valaha. Történt Amerikában a közelmúltban egy óriási felfedezés, illetve David Attenborough új dokumentumfilmjét is tűkön ülve várjuk, egy dologról azonban még mindig bosszantóan keveset tudunk, ez pedig az ősi hullők párzási szokásai.

Pár napja robbant be a hír, hogy Észak-Dakota államban egy tökéletes állapotban lévő dinoszauruszlábat találtak. A végtag a Thescelosaurus faj egy példányához tartozott, és érdekesség, hogy még bőr is maradt a megkövesedett lábon. A tudósok szerint a talált leletek ahhoz a naphoz köthetők, amikor becsapódott az aszteroida a Földbe, ami végül a faj tömeges kihalásához vezetett.

Az évek során rengeteg áttörő felfedezést tettek a tudósok. Elég csak arra gondolni, hogy a Velociraptorok valójában tollas jószágok voltak, vagy arra, hogy a melanoszómák segítségével a dinoszauruszok valódi színösszetételét is képesek voltak rekonstruálni a kutatók.

Az őslények nemi életét azonban a mai napig rejtély övezi, hiszen a különböző nyomokból nehéz mélyreható következtetéseket levonni. A szociális interakcióikkal kapcsolatban például valószínű, hogy a tirannoszauruszok előszeretettel kakaskodtak, harcoltak egymással. Elképzelhető, hogy különböző rituáléik is voltak az egyes fajoknak, mint például a ludaknál vagy az albatroszoknál megfigyelhető meghajlás, ami az üdvözlés jele. Valószínű, hogy szinte táncmozdulatokhoz hasonló testjelekkel is kommunikáltak, azonban biztosat mondani szinte lehetetlen.

2016-ban bizarr formájú és alakú kaparásokat találtak a földben, amelyeket óriási, tollas ragadozók vájtak. Arra nem volt bizonyíték, hogy vízért, vagy élelemért kapartak volna, és biztosan nem is fészeknek szánták a lyukakat. A megoldást a tengeri madarak viselkedésében kell keresni. Ezeknél a fajoknál a kaparások a földben egyfajta szaporodást megelőző, párzási rituálénak tudhatóak be. A felfedezés komoly bizonyíték volt arra, hogy a dinoszauruszok életében is meghatározó szerepet játszottak a különböző udvarlási, párzási szokások.

Érdemes lesz megtekinteni David Attenborough vadonatúj, április 15-én debütáló dokumentumfilmjét, hátha ebben a témában is tartogat meglepetéseket számunkra a világhírű természettudós.

search icon