Megavillám cikázott az Egyesült Államok felett
Megavillám cikázott az Egyesült Államok felett

Két új rekordot is hitelesített a héten a Meteorológiai Világszervezet (WMO): a villámcsapások távolsági és időbeni rekordja is megdőlt az elmúlt években.

A távolság tekintetében a korábbi rekorder egy 700 kilométeres villám volt Brazília déli részén, melyet a most hitelesített, az Egyesült Államok déli részén 2020. április 29-én végigcikázó villám múlt felül.

A Mississippi, Louisiana és Texas egén vágtató villám 768 kilométer hosszú volt. A WMO twitter bejegyzésében az ezzel megegyező London–Hamburg távolságot hozza példaképp, hogy érzékeltesse milyen hatalmas volt a villám.

Nem csak a távolsági rekord dőlt meg, de a leghosszabb ideig tartó villámlásé is. Az új csúcstartó Argentína északi része, illetve Uruguay felett 17,102 másodpercen keresztül tartó villám lett.

Ennél azonban kevésbé vidám rekordok is kapcsolódnak a villámokhoz. A WMO nyilvántartása szerint a legtöbb embert egyetlen villámcsapás 1975-ben Zimbabwéban ölte meg, ahol 21-en haltak meg. Ezek az emberek egy kunyhóban keresetek menedéket a vihar elől. Ahogy azonban azt a WMO jelentésében megjegyezte, villámlás idején a vízvezetékkel és elektromos hálózattal ellátott épületek a legbiztonságosabbak, esetleg a teljesen zárt, fémtetős járművek.

search icon