Megjelentek a mosómedvék Magyarországon?
Megjelentek a mosómedvék Magyarországon?

Az invazív fajokról egyre többet hallunk, terjedésükben azonban nem csak a klímaváltozás, hanem az emberi tevékenység is kulcsszerepet játszhat. Ez a helyzet a már nálunk is fel-felbukkanó mosómedvével.

A Turista Magazin számolt be nemrég arról a mosómedvéről, melyet Sopronkövesden fogtak be még a télen. A Gordon névre keresztelt állat később a Budakeszi Vadasparkba került, felbukkanása azonban baljós előjel lehet.

Az amerikai kontinensen őshonos állatot a prémje miatt még az 1920-as években telepítették be Európa egyes országaiba, néhol pedig nagy mértékben el is szaporodott. Németországban például már fél millióra tehető az állományuk és ennek nyomán komoly károkat okoznak.

A mosómedve rendszeresen megtámadja a házi- illetve haszonállatokat, egyes énekesmadarak pedig ki is pusztulhatnak ténykedése miatt, ahogy az Németországban be is következett. Ezen kívül akár emberre is veszélyes betegségeket is terjeszthet, mint például a veszettség vagy a férgesség.

Hazánkban szerencsére eddig nem sok gondot okozott a mosómedve, felbukkanása is csak eseti jellegű volt, általában a környező országokból jöttek át hozzánk. 2010 óta Magyarországon tilos a mosómedve háziállatként való tartása és szaporítása, és bár itt-ott még előfordul egy-két állat, ezek már ivartalanítottak.

Ez fontos is, hiszen a szakemberek szerint egy-egy stabil populáció létrejötte után a faj gyorsan el tud szaporodni és invazívvá válhat. A tiltás mellett a már a vadonban élő egyedek vadászata és befogása fontos feladat. Ezzel együtt szerencsére nem sok mosómedve kerül a célkeresztbe, 2018-ban ötöt, míg 2019-ben négyet lőttek ki a vadászok.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy mégis találkozunk vele, sőt akár a padlásra is beköltözhet. Az állattól nem kell félni, viszont fontos, hogy tájékoztassuk az illetékes vadásztársaságot vagy nemzeti parkot, akik gondoskodnak az állat további sorsáról.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon