Mégsem indul el teljes körűen a betétdíjas rendszer januárban
Mégsem indul el teljes körűen a betétdíjas rendszer januárban

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-jétől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon.

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén felidézte, a 2023. július 1-jén indult el a Mol vezetésével a hulladékgazdálkodási koncesszió, a betétdíjas rendszer elindulását pedig 2024 január elejére tervezték.

Jövő év elejétől azonban a polcokon párhuzamosan lesznek elérhetők az 50 forintos betétdíjra jogosító kóddal ellátott termékek és azok, amelyeken ezek még nem szerepelnek, mindez problémákat okozhat a fogyasztóknak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az automaták csak az ép minőségű PET-palackot, fém italosdobozokat tudják elfogadni, így el kell felejteni a „tapossa laposra” gondolkodást. A hulladékgazdálkodás az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. Áder János, volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnöke és egyben a Planet Budapest alapítója Hernádi Zsolttal, a MOL elnök-vezérigazgatójával ült le megvitatni a MOL fenntarthatósági törekvéseit.

Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és a PET-palackok visszagyűjtési arányát.

(MTI)

search icon