“Mesterséges faként” működik a napelemes reaktor, ami semmit nem hagy kárba veszni
“Mesterséges faként” működik a napelemes reaktor, ami semmit nem hagy kárba veszni

Hamarosan kereskedelmi célokat is szolgálhat az a napelemes reaktor, ami semmit nem hagy kárba veszni. A hidrogén előállítása során keletkező hőt és oxigént egyaránt hasznosítja, előbbi fűtésre, utóbbi pedig az orvoslásban használható.

A különleges szerkezet, amelyet a svájci Lausanne-i Egyetem (EPFL) kampusza előtt építettek első ránézésre kommunikációs célokat szolgáló, parabolaantennára hasonlító eszköz, azonban a találmány egy egészen más kísérlet része. A szerkezeten található tányér ugyanis inkább hasonlít egy mesterséges fához (működését tekintve), a felette elhelyezkedő reaktor ugyanis a napfényt használva a vizet megújuló hidrogénné, oxigénné és hővé alakítja át. Ez lehet a napenergiával történő hidrogéntermelés első rendszerszintű szemléltetése.

Szemben a hagyományos laboratóriumi szemléltetésekkel, ez minden alkatrészt és kiegészítő eszközt tartalmaz, ezáltal jobb képet kaphatunk arról, hogy az egész rendszert – és nem csak egy eszközt – figyelembe véve milyen energiahatékonyságra számíthatunk. A 2 kW-ot meghaladó kimeneti teljesítménnyel áttörtük a kísérleti reaktorunk 1 kW-os felső határát. A munka során elért hidrogéntermelési sebesség egy újabb pozitív lépés a technológia kereskedelmi célú felhasználáshoz. – magyarázza Sophia Haussener, az intézmény megújuló energiával is foglalkozó részlegének vezetője.

A rendszer úgy működik, hogy a tányér összegyűjti a Nap sugarait, majd vizet pumpál a fókuszpontba: ebben egy úgynevezett fotoelektrokémiai reaktor helyezkedik el. Az ebben található fotoelektrokémiai cellák a napenergiát arra használják, hogy a vízmolekulákat elektrolízisnek vessék alá, azaz hidrogénre és oxigénre bontsák szét.

A folyamat során keletkezett hő sem vész kárba mivel egy hőcserélőn halad át, így hasznosítható. Szintén nem lesz veszteség a reakció során keletkező oxigénmolekulákból mivel azokat is hasznosítják, például orvosi célokra.

A rendszer egyszerre használható hidrogén üzemanyagcellák töltésére, valamint lakossági és kereskedelmi egységek központi fűtésére.

(Forrás: interestingengineering)

search icon