Mesterséges húst állítanának elő a világűrben
Mesterséges húst állítanának elő a világűrben

Az űrutazás egyik komoly problémája, hogy az űrbe csak korlátozott mennyiségű élelmet lehet felvinni, és ez lerövidíti az űrhajón tartózkodás maximális időtartamát. A mexikói Micro Meat, az alternatív fehérjék előállításával foglalkozó cég és az amerikai székhelyű Orbital Assembly, a változó gravitációjú, űrbázisú üzleti parkok fejlesztője közötti új partnerségnek köszönhetően akár termesztett húst is előállíthatnának a világűrben.

A Micro Meat társalapítója, Vincent Pribble szerint az élelmiszereknek az űrbe küldése kilónként akár 10 000 dollárba is kerülhet. Az űrutazás a jelenlegi technológiákkal még igencsak szennyző, de ez a környezet terhelés lecsökkenthető, ha az űrbe nem kell kész ételeket is felvinni.

Sokkal olcsóbban tudnánk friss húst előállítani az űrben, mintha készételeket vinnénk magunkkal

– mondta Pribble.

Tehát, ha megnézzük, mennyibe kerül az összes víz Föld körüli pályára juttatása, akkor kiderülne. hogy ez egyszerűen nem költséghatékony. Az új partnerség keretében a Micro Meat az OA Pioneer-osztályú űrállomásaira telepíti majd hústermelő berendezéseit. Ezek lesznek a világ első és legnagyobb hibrid űrállomásai, amelyek egyszerre szolgálnak munkára és pihenésre. A termesztett hússal való munka a zéró gravitációban segíteni fogja a fehérjerendszerének skálázását a Földön, állítják a projekt résztvevői.

A termesztett hús űrbeli fejlesztése magasabb értéket biztosíthat, mivel az élelmiszerek űrbe juttatása eleve drága költségekkel jár. Egy új eljárás azonban olyan új megoldást tenne lehetővé a termesztett hústermelésben, amilyen jelenleg nem létezik. A vállalat célja, hogy három éven belül 30 nap alatt egy tonna húst állítsunk elő a földön.

Az élelmezési, és mesterséges húsok előállításával foglalkozó vállalt, és az űr infrastruktúrák fejlesztésével foglalkozó cég egymással együttműködve meg szeretné oldani, az űrben történő élelmiszertermelés kritikus problémáját. Ha az élelmezés az űrhajókon jól megoldott lehet, az nagyban elősegíti a hosszú távú űrbéli lakhatást, így a hosszabb távú űrutazásokat is. Miközben fenntartható élelmiszer-technológiát fejlesztenek, a Föld körüli pályán történő élelmiszer-feldolgozás számos különböző lehetőségeit is megvizsgálják.

Ez persze még további fejlesztéseket igényel majd, hogy megfeleljen a táplálkozási igényeknek. A mesterségesen előállított húsok piaca még nem túl nagy, de várható, hogy később, főleg a Távol-Keleten növekedni fog. Ez pedig kihatással lehet az űrutazásra is.

(forrás: www.greenqueen.com.hk)

search icon