Mik azok a thru-hike-ok?

Mik azok a thru-hike-ok?
Mik azok a thru-hike-ok?

Itthon is van belőlük, de az igazán híreseket egy kicsit nyugatabbra kell keresni. Csak a legbevállalósabbak, legtalpraesettebbek tudják őket megcsinálni.

A thru-hike-nak, azaz szabad fordításban „keresztülvágás”-nak nevezett túratípuson azt értjük, amikor a túrázók egy bizonyos régión vagy több országon keresztül jutnak el távoli helyekre. Ilyenből sok van szerte a világon, némelyik híresebb, van közöttük veszélyes is. Magyarországon is létezik egy, amelyet talán már mindenki ismer, sokan végig is mentek rajta, sőt, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat is ezt mutatja be.

Ez nem más, mint az Országos Kéktúra, amely mára már jól kiépített ösvény körbe hazánkon. Mint mindegyik thru-hike, ez is teljesíthető szakaszonként. A teljesítményünket egy kis kéktúrás könyvben trackelhetjük az út végéig, azaz Írott-kőig. Igazából még egy felkészültebb család is teljesítheti, nem úgy, mint például a Himaláján áthaladó ösvényt, amelynek legmagasabb pontja 6000 méter fölött van, hossza pedig 1000 kilométer.

Egy thru-hike során változatos nehézségű a terep, így készüljünk!
Kép: Canva

Világszinten a legismertebbek közé soroljuk a Camino de Santiagót, amely az Atlanti-óceán partjától egészen Santiago de Compostela katedrálisáig vezet, Szent Jakab apostol sírjáig. Míg ez inkább egy keresztény zarándokút, addig a másik híres túraútvonal, a Pacific Crest Trail már sokkal „világibb”. Az Egyesült Államok nyugati partján húzódik, Kanada déli részétől Kalifornia legdélebbi pontjáig. A túra nem veszélytelen, ugyanis medvékben és kitett meredélyekben gazdag utakon visz az ösvény. Mindazonáltal életre szóló élmény egy-egy ilyen thru-hike, és nem is akármilyen teljesítmény!

search icon