Minden idők legmelegebb és leghosszabb hőhullámával küzd az Egyesült Államok
Minden idők legmelegebb és leghosszabb hőhullámával küzd az Egyesült Államok

Rekordokat döntött meg az Egyesült Államok nyugati részén tomboló hőhullám, Kalifornia közel áll ahhoz, hogy áramszünetet rendeljen el az elektromos hálózat tehermentesítése érdekében.

Sacramentóban kedden minden idők legmagasabb, 47 Celsius-fokos hőmérséklete elérte a 97 éves rekordot. A San Franciscó-i öböl térségében és a központi partvidéken hat helyen állítottak fel hőmérsékleti rekordot, köztük Santa Rosában, ahol 46 Celsius-fok volt. A több mint 1219 méter magasan fekvő Salt Lake Cityben a hőmérséklet mintegy 20 fokkal magasabb volt a szokásosnál, kedden 41 Celsius-fokot mértek, ami a legmelegebb szeptemberi nap, amelyet 1874-ig visszamenőleg jegyeztek fel, szerdán Utah fővárosában 42 Celsius-fok volt, ami minden idők rekordját jelenti.

Az elektromos hálózatot felügyelő Kaliforniai Független Rendszerüzemeltető (Caiso) hármas fokozatú vészhelyzeti riasztást adott ki, ez csak egy fokozattal alacsonyabb, mint az, hogy a közműszolgáltatókat arra utasítják, hogy a rendszer terhelésének enyhítése érdekében kezdjék meg a leállásokat.

Rendkívüli hőséget élünk át, és a fogyasztók erőfeszítései, hogy délután 4 óra után csökkentsék energiafelhasználásukat, elengedhetetlenek.

 – mondta Elliot Mainzer, a Caiso elnök-vezérigazgatója hétfői írásbeli nyilatkozatában, amelyben arra szólította fel a kaliforniaiakat, hogy segítsenek az ellátás megerősítésében.

A hálózat végül ellenállt a stressztesztnek, bár az áramigény csúcsértéke elérte az 52 061 megawattot, ami messze meghaladja a 2006. július 24-én mért 50 270 megawattos csúcsot. Nagy területeket érintő áramkimaradások nem voltak, azonban a San Franciscó-i öböl menti Palo Alto és Alameda városokban két áramkimaradást jelentettek, amelyek több ezer fogyasztót érintettek körülbelül egy órán keresztül.

A Szilícium-völgyben és a San Franciscó-i öböl déli és belső területein mintegy 35 700 ember veszítette el az áramot, és a legtöbb áramkimaradás a hőséggel függött össze.

– közölte kedd este Jason King, a Pacific Gas & Electric (PG&E) munkatársa.

A magas hőmérséklet Észak- és Dél-Kaliforniában az erdőtüzeket is táplálta, egy, pénteken az észak-kaliforniai Weed településen keletkezett erdőtűz két ember halálát okozta, egy, hétfőn a dél-kaliforniai Hemet térségében kitört és gyorsan terjedő tűzvészben pedig két ember halt meg. A Tahoe nemzeti erdő közelében kedd este fellobbant és gyorsan terjedő Mosquito-tűz szerda délutánra több mint 1200 hektárra terjedt ki. Az éghajlati válság megnövelte a katasztrófák valószínűségét is, amelyek próbára teszik az ellenálló képességet és a reagálási képességet. A mexikói partok közelében lebegő Kay hurrikán viharokat okozhat Kaliforniában. Az állam déli részén árvízveszély, északon pedig fokozott tűzveszélyes időjárás fenyeget.

(Forrás: The Guardian)

search icon