Minden jel szerint tornádó pusztított Pest megyében a hétvégén

Minden jel szerint tornádó pusztított Pest megyében a hétvégén
Minden jel szerint tornádó pusztított Pest megyében a hétvégén

A hétvégén érkező hidegfront hatására az év egyik legzivatarosabb napjával indult az augusztus. A szélviharokkal kísért heves zivatarok és a szupercellák mellett azonban egy korábban szokatlan időjárási jelenség is megfigyelhető volt.

Bár kidőlt fák, a leszakított tetők és vezetékek károsodása mögött elsősorban a helyenként 90-120 km/h-t elérő kifutószél állt, néhány településen egy tornádó felelt a pusztításért.

Ahogy az Időkép.hu beszámolójából kiderül, a tornádókat nem lehet előrejelezni, és nem lehet megmondani melyik szupercellából fog lenyúlni felhőtölcsér. Több paraméter együttes jelenléte szükséges ahhoz, hogy az erőteljes, forgó feláramlások kialakuljanak, melyek magukban hordozzák egy esetleges tornádó kialakulásának lehetőségét is.

Kidőlt fűzfa – Forrás: Időkép.hu

Több jel is arra utal, hogy ez a hétvégén be is következett és ezúttal a szupercellából tornádó tudott kialakulni, mely Tápiószőlősön és Tápiószelén is földet ért. Egy tápiószelei telken több fűzfa is kidőlt, melyek ráadásul egymásra merőlegesen feküdtek, ami egy tipikus jele annak, hogy tornádó, és nem heves kifutószél okozta a károkat. Ehhez társul az a körülmény, hogy a velük közvetlen szomszédos területeken nem alakultak ki jelentős károk.

A fenti videóból egyébként nem derül ki egyértelműen, hogy tornádót, vagy annak a földet el nem érő változatát (tubát) lehet látni.

A meteorológiai szaklap szerint a károk alapján a korrigált Fujita-skála szerinti F0-F1-es erősségű tornádóról lehet beszélni. Ez a legalacsonyabb gyenge-mérsékelt kategória, mely már képes komoly károk okozására is, azonban még nagyon messze van azoktól a tornádóktól, amelyek pusztításairól néha a hírekben lehet hallani.

Összehasonlításképp, a júniusban Csehországban pusztító, és több ember halálával járó tornádó ereje F3-mas, talán F4-es volt az 5 fokozatú skálán.

Borítóképünk illusztráció!

search icon