Minden ötödik embert érintenek a klímaváltozás következtében megszaporodó természeti katasztrófák
Minden ötödik embert érintenek a klímaváltozás következtében megszaporodó természeti katasztrófák

A Nemzetközi Vöröskereszt friss jelentése szerint az elmúlt tíz évben 410 000 ember halt meg világszerte az árvizek, hőhullámok és extrém viharok következtében.

Ennél azonban jóval magasabb, 1,7 milliárd ember életére voltak valamilyen módon hatással az elmúlt évtized természeti katasztrófái, melyek közel fele Ázsiát érintette. Összesen 3751 természeti katasztrófát jegyeztek fel, tehát átlagosan több mint napi egy következett be.

Ezek az események most történnek, és nem jövőbeli fenyegetések.

Zoe Abranms, a Vöröskereszt brit szervezetének munkatársa

A jelentés szerint az 1990-es évek óta átlagosan 35%-kal nőtt a klímával illetve az időjárással összefüggő katasztrófák száma, 2010-19 között pedig az összes katasztrófaesemény 84%-a ebbe a kategóriába esett.

Bár az extrém időjárási jelenségek nem jelentenek újdonságot, a klímaváltozás mind számukat, mint erejüket jelentősen növeli. Vannak viszont olyanok is, melyek egyértelműen az felmelegedés számlájára írhatók, például a 2018-as hőhullám, mely az északi félteke jó részét, így Európát is sújtotta, szinte biztosan nem következett volna be, ha nincs a klímaváltozás.

A legtöbb, éghajlattal kapcsolatos katasztrófa a szegény országok amúgy is védtelenebb lakosságát sújtja, ezért komoly beruházásokra, nemzetközi segítségre van szükség, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő országok alkalmazkodási képességeit növelni lehessen.

Forrás: Independent

search icon