Mire használhatjuk fel a kávézaccot?
Mire használhatjuk fel a kávézaccot?

Sokan otthon főzik a kávéjukat, így számos módja van annak, hogy kreatívak legyünk, és újrahasznosítsuk a használt kávézaccot, új életet adva neki. A szépségápolási trükköktől kezdve a kertészkedésig, a kávézacc természetes és fenntartható alternatívát jelent számos mindennapi és háztartási eszközzel szemben.

Íme hat módja annak, hogy a kávéivók fenntarthatóbbá tegyék a használt kávézaccot:

  1. Szépségápolás
    A kávézacc számos szépségápoló hatással bír antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően. A használt kávézacc egyik ilyen típusú felhasználási módja egy egyszerű, mégis hatékony otthoni testradír. A kávézaccon kívül egy evőkanál barna cukrot és egy evőkanál természetes olajat, például borsmenta illóolajat elkeverünk, a barna cukor segít a peeling összetapadásában, az olajok pedig a mélyhidratálásban.
  2. Bőrápolás
    A használt kávézacc tökéletes kiegészítője az otthon készített szappannak – akár az olvasztásos, akár a hideg eljárással készült módszerrel, a kávé egyedi megjelenést (és finom illatot) kölcsönöz a szappannak.
  3. Hajápolás
    A kávé élénkítő hatása a hajápolási rutinban is megjelenhet. Elég ujjbeggyel bedolgozni a kávézaccot a fejbőrbe, majd hideg vízzel leöblíteni. Egyes tanulmányok szerint a kávézaccban lévő koffein még a haj növekedését is serkentheti.
  4. Kertészkedés
    A komposztálással a kávézacc természetesen gazdag nitrogénben, és ez biztosítja a baktériumoknak az energiát, hogy a szerves anyagokat komposzttá alakítsák. Ha trágyaként használod a kávézaccot, ez segít szerves anyagot hozzáadni a talajhoz, javítja a vízelvezetést, a vízvisszatartást és a talaj levegőztetését.
  5. Tisztítás
    A használt kávézacc remekül használható edények és serpenyők súrolására, de nem ajánlott a finom edényeken vagy bármin, aminek világos a felülete, és könnyen elszíneződhet.
  6. Pácolás
    A kávé olyan enzimet tartalmaz, amely segít megpuhítani a húst és fokozza annak ízét. A következő grillezéshez a használt kávézaccot hozzáadva egy száraz-zsíros recepthez – a kávézacc sötét, ropogós kérget fog képezni. Vagy újra leforrázhatja a kávézaccot, és az így nyert kávé pácnak is használható.

(Greenmatters)

(fotó: pexels – Tim Douglas)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon