Mit tanulhatunk Lahtitól, Európa idei zöld fővárosától?
Mit tanulhatunk Lahtitól, Európa idei zöld fővárosától?

Idén a finnországi Lahtit választotta az Európai Unió zöld fővárosnak, ami a 120.000 lakosú település lenyűgőző környezetvédelmi gyakorlatainak köszönhető és 350.000 euró jutalommal jár. Az Euronews 6 olyan jó gyakorlatot mutat be, mely hozzájárult a Helsinkitől 100 km-re északkeletre fekvő Lahti sikeréhez és jó példa lehet más európai városok számára is.

  1. Környezetvédelmi dadusok tanítják a fiatalságot: A környezettudatos nevelés már a bölcsődében kezdődik, a nevelési programba pedig önkéntes idősek is bekapcsolódnak. Akár az eszközkészítésbe, a túrázásban vagy a madárlesben is számíthatnak a gyerekek a tapasztalt mentorokra.
  2. A mérvadó létesítmények jó példát mutatnak: Ahogy Finnországban mindenhol, Lahtiban is hatalmas népszerűségnek örvend a jégkorong. A Lahti Pelicans a világ első karbonsemleges jéghoki csapatává szeretne válni, Lahti Szimfonikus Zenekar pedig 3 éve azért kapott díjat, mert csökkentették a kották nyomtatását és fákat ültettek. A Lappeenranta-Lahti Szakkollégium kutatói pedig örömmel támogatják a sportolókat és a zenészeket is a karbonsemlegesség felé vezető úton.
  3. A lakosságot jutalmazzák a klímabarát magatartásért rendszeres kampányok keretében: A CitiCAP applikáción keresztül egyénre szabott karboncélokat lehet kitűzni, melyeknek elérésért cserébe virtuális pénzzel jutalmazzák az embereket.
  4. A fenntartható fejlesztések gazdaságilag is megtérülnek: A helyi vállalkozások a kutatókkal együttműködve keresik a körforgásos gazdasági megoldásokat. Jó példa erre a Päijät-Häme Gabona Együttműködés, melynek egyik konkrét eredménye a bioetanol.
  5. Helyreállítanak korábban szennyezett területeket: A hetvenes években még lepukkant gyártelepként működő Vesijärvi-tó területét a Vesijärvi-tó Alapítvány rehabilitációs tevékenységének köszönhetően újra rekreációs területként használhatják a városlakók.
  6. Környezettudatos befektetések: 2019-ben egy vadonatúj biomassza erőmű a Kymijärvi III kezdte meg működését Lahtiban, így a korábbi szén-tüzelésű Kymijärvi I bezárhatta kapuit.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon