Mitől lesz egy hangszer vegán?
Mitől lesz egy hangszer vegán?

Elkészült a világ első vegán hegedűje, ami megkapta a The Vegan Society hivatalos márkajelzését, és több, mint 3.3 millió forintba kerül. Felmerülhet a kérdés: Mégis mitől lesz vegán egy hangszer?

vegán hegedű
A világ első vegán hegedűje. Bár ha jobban belegondolunk jó pár hangszer eleve vegán, gondoljunk csak a fúvósokra. De ezt a vitát nem nyitjuk ki.

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Gitárhúrok, zongorabillentyűk vagy a dobok készítéséhez hagyományosan állati eredetű alkatrészeket is felhasználnak, mint például lószőr, szarv, pata, belsőségek, csontok, így komoly morális akadályokkal néztek szembe a vegán zenészek, viszont mostantól rendelkezésükre áll egy olyan hangszer, a 40 éve hangszerkészítő Padraig O’Dubhlaoidh-nak köszönhetően, amely vadon termő bogyókból, forrásvízből, gőzölt körtéből és nyárfából áll.

Azóta bebizonyították, hogy a nem szintetikus anyagokból készült hegedűre még káros hatásokat is gyakorolhatnak az állati eredetű termékek, például erős feszítő hatást fejtenek ki a fa részekre. Így az etikai kérdés mellett, akusztikai szempontból is jobbnak hat az első vegán hegedű.

Noha már csak az árszabást tekintve is, talán messze állunk még attól, hogy vegán vonós zenekarokat hallgathassunk, az első lépés megszületett. A The Vegan Society felhívja a figyelmet, hogy habár már egy ideje kaphatóak szintetikus anyagokból készült húrok és vonók is, az egyesület hivatalos pecsétjét csak a hegedűtest kapta meg.

forrás/fotó: www.bbc.com

search icon