Mostantól nem éri meg napelemet telepíteni?
Mostantól nem éri meg napelemet telepíteni?

Gyökeresen megváltozik a napelemek telepítésének engedélyeztetési rendszere, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai rendkívüli kormányinfón, mely bejelentést a kormány szerdai ülése előzte meg, ahol az energiaválság kezelése volt az egyik fő téma. A kancelláriaminiszter újságírói kérdésre elmondta, hogy az újonnan telepítendő napelemek esetében megszűnik a megtermelt energia elektromos hálózatba való visszatáplálásának lehetősége.

Ez azt jelenti, hogy akik ezután telepítenek napelemet, kizárólag a saját háztartásukat tudják majd ellátni a megtermelt energiával – vagy akkor, amikor épp süt a nap, vagy később valamilyen energiatárolós-akkumulátoros megoldással, ami  drága és nem is hatékony. Gulyás szerint az intézkedés oka az, hogy a villamosenergia-hálózat nem tudja befogadni a napelemekből érkező energiát. A módosítás nem érinti a korábban befogadott igényeket.

Sokan épp amiatt vágtak bele a napelemes rendszerek telepítésébe, mert a felszerelt ad-vesz mérőóráknak köszönhetően a rendszer mérte a hálózatról vételezett és visszatáplált energia mennyiségét is, a fogyasztónak pedig csak a különbözetet kellett fizetnie, ami nagyjából garantálta is a megtérülést. Ezt a gyakorlatot nem a mai bejelentés húzta keresztbe, valójában a szaldóelszámolást az Európai Uniós szabályozásokkal összhangban, 2023 végével amúgy is ki kellett volna vezetni.

Ez a döntés jelentősen lassítja majd a jövőben telepítendő napelemek megtérülési költségeit, nemcsak azért, mert nem lehet a villamosenergia-rendszert a költségek optimalizálására használni, hanem mert a jövőben telepítendő napelemekbe tulajdonképpen csak akkor érné meg beruházni, ha jelentős tárolókapacitás is kiépül azok mellé, aminek a kiépítése még ma is meglehetősen drága.

Zöldenergia-szakértők nemrégiben elmondták, hogy a nap- és a szélenergiát egymás kiegészítésére kellene használni, mert azok tökéletesen kiegészítik egymást, miután a szél általában akkor fúj, amikor a nap nem süt. Ráadásul a szélenergia mára épp olyan olcsó, a kibocsátásra vonatkozó életciklus-elemzésekben pedig le is körözi a napenergiát.

(Forrás: Qubit)

search icon