Megbetegíti a madarakat a műanyag
Megbetegíti a madarakat a műanyag

A londoni Természettudományi Múzeum tudósai tengeri madarakon vizsgálták a plasztikózisnak nevezett betegséget, amit a táplálék közé keveredett műanyag okoz. Ez a fajta megbetegedés már egészen fiatal madaraknál is kimutatható. A vizsgálatok megállapították, hogy a madarak emésztőrendszerében a hulladék lenyelése miatt sérülések keletkeznek. A kutatók rámutattak arra, hogy ez az első feljegyzett esete a kifejezetten műanyagok okozta emésztőrendszeri problémáknak a vadon élő állatoknál.

A kutatók, köztük a Természettudományi Múzeum munkatársai, Alex Bond és Jennifer Lavers, az ausztráliai Lord Howe-szigetről származó barna vészmadarakon tanulmányozták a lenyelt műanyag mennyisége és a gyomor első részének állapota közötti kapcsolatot. Megállapították, hogy minél több műanyagot nyelt le egy madár, annál több seb keletkezett az emésztőrendszerében. A károsodás miatt a madarak sebezhetőbbé válhatnak a fertőzésekkel és parazitákkal szemben, nehezebbé válhat a táplálék megemésztése és a vitaminok felszívódása, megállhat a növekedésük, illetve ez akár halálos is lehet. 

Mivel a műanyagszennyezés csak az elmúlt évtizedek folyamán vált jelentőssé, így ennek hatása még nem került széles körben tanulmányozásra. A Journal of Hazardous Materials című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a műanyagszennyezés olyannyira elterjedt, hogy az ebből fakadó megbetegedések feltehetően széles körben fellelhetők a madarak között. Bár a szakértők csak egy madárfajt vizsgáltak a világ egy adott részén, valószínűnek tartják, hogy több faj is érintett lehet, az ilyen típusú megbetegedésben, ezért további kutatásokra lesz szükség a jövőben.

(Forrás: theguardian)

search icon