Műanyaghulladéktól pusztulnak az elefántok Srí Lankán
Műanyaghulladéktól pusztulnak az elefántok Srí Lankán

Több elefánt is elpusztult Srí Lanka keleti részén egy nyílt szemétlerakónál, ahol az állatok elfogyasztották a műanyaghulladékot.

Az elmúlt nyolc évben nagyjából 20 elefánt pusztult el a Pallakkadu falu melletti szemétlerakónál, 2 épp a múlt hétvégén. Az elhullott állatok vizsgálatából kiderült, hogy azok nagy mennyiségű nem lebomló műanyagot nyeltek le. Szervezetükben főképp élelmiszer- és más műanyag-csomagolások halmozódtak fel.

A szigetországban, ahol egyébként szent állatként tekintenek az elefántokra, az elmúlt évtizedekben erősen megcsappant a hatalmas termetű emlősök száma. Becslések szerint a 19. században még 14 ezres lehetett a faj helyi populációja, míg a 2011-es elefántszámlálás eredménye szerint már csak alig 6 ezer ormányos él az egykor Ceylonnak nevezett szigeten.

Nihal Pushpakumara, egy helyi vadállatokra szakosodott állatorvos szerint az elefántok azért keresik a hulladéklerakóban az élelmet, mert a természetes élőhelyeiket és így élelemforrásaikat elveszítették. Egyre több állat merészkedik a települések közelébe élelem után kutatva, sokukkal pedig orvvadászok vagy a termést féltő gazdák végeznek.

A helyi kormány még 2017-ben jelentette be, hogy a természetvédelmi területek közelében fekvő hulladéklerakók egy részét felszámolják, a műanyagokat újrahasznosítják, illetve elektromos kerítéseket emelnek, hogy távol tartsák az állatokat, azonban a szükséges intézkedések még nem valósultak meg. (Independent)

search icon