Műholdak segíthetnek megtalálni a távoli helyeken lévő műanyagszennyeződést

Műholdak segíthetnek megtalálni a távoli helyeken lévő műanyagszennyeződést
Műholdak segíthetnek megtalálni a távoli helyeken lévő műanyagszennyeződést

Naponta több millió tonna műanyaghulladék kerül közvetlenül a világ óceánjaiba. Kötelességünk, hogy ezt megállítsuk. Ugyanakkor meg kell találnunk a leghatékonyabb módszereket arra is, hogy összegyűjtsük a legérzékenyebb ökoszisztémákban azt, amit már kidobtak. Az RMIT Egyetem térinformatikus kutatói szerint a műholdak segítségével a távoli helyeken is fel lehet kutatni a műanyaghulladékot.

A műholdas képalkotás nagyszerű eszköz az egyébként nehezebben elérhető területek felkutatásához. A műanyag hulladék azonban általában nem látszik a hagyományos műholdfelvételeken. Ezek az anyagok túl kicsik, vagy egyszerűen nem elég élénkek ahhoz, hogy a normál műholdképeken megjelenjenek. Ráadásul sok esetben a kisebb műanyagdarabokat a tengerparti homok vagy a helyi növényzet eltakarja. A tudósok most azonban megtalálták a megoldást a nehezen látható műanyagok megtalálására.

A kutatók olyan speciális berendezéseket teszteltek, amelyek érzékelik a visszavert infravörös fényt. Megállapították, hogy az infravörös fényvisszaverődést alkalmazva a régi, elöregedett műanyagot ugyanolyan könnyen meg lehet találni, mint az új, tiszta műanyagot. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ez a technológia lehetővé tenné hatalmas területek meglehetősen hatékony megfigyelését. Ezzel a módszerrel meg lehet találni a nagyon apró műanyagokat is – még az egy pixelnél kisebb darabok is megjelennek a műholdképen. Ha észlelnék a műanyagszennyezést, a gyűjtőcsoportok értesülhetnének róla, és ennek megfelelően tudnák kezelni a helyzetet.

Jenna Guffogg, a tanulmány vezető szerzője elmondta: „A műanyaghulladékot jelenleg az áthaladó hajók követik nyomon, amelyek értesítik a hatóságokat. A műholdak használata megbízhatóbb megfigyeléseket tenne lehetővé. Munkánk révén a part menti és tengeri hulladékok távoli megtisztításával foglalkozó szervezetek megtudhatják, hogy hová összpontosítsák erőfeszítéseiket.

A gyakran látogatott helyeket tulajdonképpen könnyű kitakarítani, csak erőforrás és erőfeszítés kérdése. De a távoli területek megtisztítása problémásabb, pedig ugyanolyan fontos. Remélhetőleg a műholdak segítségével hosszú távon ezeket a helyeket is sikerül újra tisztává varázsolni. 

Forrás (technology.org)

search icon