Nagy változások az idei emberi fejlettségi indexen
Nagy változások az idei emberi fejlettségi indexen

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) kedden közzé tett Human development and the Anthropocene című jelentése szerint megtorpanhat az emberiség fejlődése, ha a kormányok nem tesznek határozott lépéseket a környezetre nehezedő óriási terhek csökkentése érdekében. A szervezet a kutatókkal összehangban az antropocén elnevezést javasolja jelenlegi földtörténeti korszakunkra, hiszen az emberi tevékenység dominál a Föld ökoszisztémájában.

Az UNDP emberi fejlettségi indexe idén az oktatás, az életszínvonal, az egészségügy helyzetén kívül, a szén-dioxid-kibocsátását és ökológiai lábnyomát alapján osztályozta a világ országait.

Ha az emberi fejlődés vizsgálatában az országok által a bolygóra rótt terheket is tekintetben vesszük, több mint 50 állam veszíti el a nagyon magas humán fejlettség besorolását, többek között Luxemburg, Szingapúr, az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Arab Emírségek is, mivel ezek az országok jelentős mértékben támaszkodnak szénhidrogénekre és fosszilis üzemanyagra.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Costa Rica, Moldova és Panama példája igazolja, hogy lehetséges a bolygó kisebb környezeti terhelése, ezek a az országok az új kategóriáknak köszönhetően kerültek feljebb a listán.

Sajtótájékoztatóján Achim Steiner, az UNDP vezetője úgy vélte, sok ország nagy előrelépéseket tett a jólét és a fejlődés terén, ám ennek a bolygó látta kárát. Pedro Conceicao, a jelentés egyik összeállítója szerint pedig az emberiség fejlődésének folytatása megvalósítható az iparral és a bolygóval összhangban, ám ehhez fel kell számolni az egyenlőtlenségeket, ki kell aknázni az új, kreatív megoldásokat, és együtt kell működni a természettel.

(MTI)

search icon